Hoppa till huvudinnehåll

Marmorera väggar

Marmorerad vägg ger känsla av antiken
Marmorerad vägg ger känsla av antiken Marmorerad vägg ger känsla av antiken Bild: Svenska Yle/Strömsö ann-louise strengell

Marmorering är en traditionell målningsteknik. Den har använts som ersättning för äkta marmor i slott och herrgårdar hundratals år. I restauranger och trapphus är väggarna ofta marmorerade. De senaste decennierna har det varit omodernt att marmorera, men trenden är uppåtgående. Det är kanske dags att byta ut den grådaskiga vardagsrumstapeten mot en egenhändigt marmorerad väggpanel?

Det här behöver du:
Lasyr
Pigment i olika färger (t.ex. grönjord, grön umbra, bränd terra, grå umbra)
Olika penslar (moddlare, fördrivare, streckpensel)
Natursvamp
Lack

Penseldrag

Så här gör du:
Det är en konst att marmorera. Det tar flera år att lära sig imitera äkta marmor och få ett naturtroget resultat. Att göra en så kallad fantasimarmor är däremot lätt bara man har lasyr, pigment, några penslar och det rätta svinget i handleden.

Marmorering pågår
Du börjar med att stryka färglös lasyr på ytan du vill marmorera i ett tunt jämnt lager. På en palett häller du små högar pigment i olika färger. Doppa en lackpensel i en, två eller tre pigmenthögar och skrid till verket. Börja uppifrån och bestäm åt vilket håll marmorn ska sträva.

Stryk med natursvamp
Vrid och vänd på penseln för att få ett ojämnare resultat – det finns inga raka linjer i naturen. Det kan vara bra att ha några extra droppar lasyr på paletten att doppa penseln i då och då, ifall du inte är så snabb kan nämligen lasyren på väggen torka.

Marmorerad yta
Med en fördrivare, en mycket mjuk pensel, kan du göra marmorn suddigare och mindre kantig. Med lätta svepande rörelser med fördrivaren börjar din stenhårda marmor se mjukare ut. En natursvamp är också bra att ha. Med den kan du dutta på lite pigment för att ge en illusion av sand eller för att tona vissa delar.

Med en streckpensel kan du sen göra sprickor i marmorn efter behag. Då du är nöjd med resultatet är det dags att lacka väggen. Ju fler gånger du lackar desto större djup och lyster får marmorn, men 3-5 gånger räcker. Om du är missnöjd med resultatet är det bara att måla över och börja om från början. Mycket nöje!

Ann-Louise med fullt stänk på gång