Hoppa till huvudinnehåll

Tillverka en egen dörr

Dörren till iskällaren på Strömsö.
Dörren till iskällaren på Strömsö. Dörren till iskällaren på Strömsö. Bild: Svenska Yle/Strömsö bygga dörr

En dörr skall hålla ovälkomna saker ute, t ex köld, drag och försäljare. Den skall dessutom hänga rakt. Tomas Lindén bygger en dörr till iskällaren på Strömsö och ger några enkla tips som hjälper dej fixa en hållbar och snygg dörr.

Gör så här:

Börja med att bygga en ram. För att ge stadga åt dörren behöver du sätta in en diagonal stödbräda. Den diagonala brädan ska gå från det nedre gångjärnet snett uppåt för att göra dörren så stark som möjligt.

Foga samman delarna i ramen halvt i halvt dvs gröp ur delarna som ska sammanfogas så att de inte blir tjockare än ett bräde när de ligger på varandra. Använd skruvar för att fästa ramens delar i varandra.

Skruva fast panelbräderna från baksidan på den färdiga ramen så får du en renare och snyggare framsida på dörren.

Om du vill isolera dörren kan du använda en 30 mm isoleringsskiva (polystyren) som du lätt kan skära till med mattkniv så att den fyller utrymmet inuti ramen. Som insida på dörren kan du använda en skiva istället för panel. Ytbehandla till sist den färdiga dörren och skruva fast handtag och gångjärn.

Tomas i början av arbetet
Foga samman delarna
Skruva fast panelbräderna från baksidan
Tomas sätter isolationsmaterialet på plats