Hoppa till huvudinnehåll

10 vanligaste druvorna och deras egenskaper

Vinrankor
Vinrankor Bild: EPA/LUKAS COCH vinrankor

Det finns många faktorer som inverkar på hur ett vin smakar. Druvans växtplats, framställning och jordmån spelar alla in på hur ett vin smakar. Men den viktigaste faktorn är druvsorten.

Det finns många olika druvsorter som alla har sina egna typiska smakegenskaper. Här har vi kort beskrivit några av de vanligaste vita och röda druvorna som används för vinframställning samt beskrivit deras egenskaper.

Vi har också sammanställt en lista på vilka druvor som passar med vilka ingredienser och maträtter som du kan använda då du ska välja vin: Druvor och maträtter (PDF-fil).

Vinodling

Vita druvor:

Chardonnay
En av de mest mångsidiga druvorna och den vanligaste vita druvsorten. Ger fruktiga och rätt så fylliga viner. Beroende på om vinerna är lagrade på ekfat eller inte så blir de friskare eller kraftigare.

Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc ger friska, fräscha, syrliga viner. Ofta hittar man smak av grön paprika, sparris och nyklippt gräs.

Riesling
Riesling ger friska och syrliga viner med fruktighet.

Chenin Blanc
Chenin Blanc ger rätt fylliga, aromatiska och fruktiga viner med bra syrlighet.

Gewürztraminer
En speciell druva som ger parfymdoftande, fruktiga, kraftiga viner med låg syrlighet. Typiskt för druvan är smak av litchi plommon.

Röda druvor:

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon ger kraftiga, fylliga viner med mycket fruktighet och mycket tanniner. Typiskt för druvan är smak av svarta vinbär.

Pinot Noir
Pinot Noir ger tunnare viner som ändå har kraftig smak. Typiskt är smak av röda bär som tranbär, hallon och smultron. Vinerna är rätt fruktiga men har ofta rätt mycket tanniner.

Merlot
Merlot ger mjuka, fruktiga och medelfylliga viner.

Syrah
Syrah ger intensiva, tjocka, mjuka och lätt kryddiga viner.

Tempranillo
Tempranillo ger rätt fylliga viner med fruktighet men också smak av jord och sand och rätt mycket tanniner.

Vilka druvor passar till vilka maträtter?
Kolla vår tabell: Druvor och maträtter (PDF-fil).
(Expert: Noora Bouix)

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

 • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

  Proteinerna får du på köpet.

  Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

 • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

  Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

  [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.