Hoppa till huvudinnehåll

Fågelbord

Fågelbord

Mata vinterfåglarna på ett vackert sätt med detta praktiska och lättillverkade fågelbord. Bygg gärna en hel by av olika fågelbord för fåglarna i trädgården så behöver du inte fylla på frön så ofta.

Det här behöver du

  • A) 2 st. 300 x 135 mm gavlar, 18 mm furubräda
  • B) 2 st. 200 x 90 mm sidor, 18 mm furubräda
  • C) 2 st. 140 x 140 mm tak, 6 mm filmfaner
  • D) 1 st. 160 x 60 mm golv, 6 mm filmfaner
  • E) 1 st. balkong utsågad ur 22 mm furubräda
  • F) 1 st. 140 mm takås, 10 mm rundstav
  • G) 1 st. sittpinne, 10 mm rundstav
  • Vattenfast lim
  • Fönster utsågade ur 4 mm faner
  • Oljebaserad färg för utomhusbruk

Se längst ner på sidan för en ritning på fågelbordet.

Spika fast gaveln
Så här gör du
1. Börja med att rita ut formen för gavlarna (A) på ett bräde. Gör gavlarna lika breda som brädan. Spika ihop de båda bräderna och såga ut båda gavlarna samtidigt så blir de lika stora, dessutom går det snabbare.

2. Märk ut var öppningen på framsidan av ena gaveln ska sitta och borra ett 25 mm hål. Såga sedan upp hålet nerifrån så att det bildas en oval öppning.

Märk ut breddningen av entréhålet
3. Såga ut sidorna (B) från en lite smalare bräda. Såga inte till ändorna exakt från början utan spika först fast dem i gavlarna, och såga sedan till den rätta vinkeln bå båda ändorna.

4. Såga sedan ut golvet (D) ur en bit filmfaner. Runda gärna av den främre ändan på bottnen som sticker ut under balkongen så att den får samma form som balkongen. Spika fast bottnen.

Taket
5. Tillverka balkongen (E). Borra ett 25 mm hål i en bräda och rita ut balkongen som en halvmåne runt hålet. Såga ut och putsa. Limma fast balkongen på framsidan av fågelbordet ovanpå bottnen som sticker ut. Fila och slipa balkongen och bottnen så att de blir lika stora och runda.

6. Såga till taket (C) av filmfaner. Spika fast den ena takplattan. Den andra delen av taket måste kunna öppnas för att du ska kunna fylla på frön. Skruva därför in två skruvar i den andra takplattan och borra två lite större hål i fågelbordet som skruvarna passar in i. Då hålls takplattan på plats men kan lätt lyftas bort vid behov.

Färdiga fågelbord
7. Spika till sist fast en takås (F) av rundstav och borra in en rundstav (G) i balkongen för fåglarna att sitta på.

8. Nu är fågelbordet klart för utsmyckning. Om du vill göra det enklare för dej kan du måla själva fågelbordet och taket skilt för sej innan du monterar ihop dem. Fönster och andra små detaljer kan du tillverka av 4 mm faner.

9. Skruva till sist fast ett långt skaft i bottnen av fågelbordet och placera ut fågelbordet på en lämplig plats. Nu är fågelbordet klart och det är bara att fylla huset med solrosfrön eller annat smaskens för vinterfåglarna. Kom ihåg att fylla på mera frön efter hand.

Ritning på fågelhuset

(Expert: Tomas Lindén)

Nyligen publicerat - Bygga och bo