Hoppa till huvudinnehåll

Efter att det blivit slut, när är det okej att vara med någon annan?

Om man gjort slut med en kille och är kär i en annan... När är det okej att bli ihop med den då? (Om den tycker om en tillbaka)

Jan-Erik Nyberg, familje- och sexualrådgivare, svarar:

Det beror nog på vem man frågar vilket svar man får tror jag. Pojkvännen du gjorde slut med, dina kompisar eller bara dig själv. Jag kan tänka mig att ditt ex. kan behöva någon vecka på sig eller det beror på hur länge ni hade varit tillsammans och hur djupt det hade gått i honom er relation. Kompisarna behöver kanske lite kortare tid, de accepterar ofta förändringar på ett annat sätt. Den viktigaste frågan är egentligen hur mycket tid behöver du själv? När man är ung som du så kan känslorna säkert skifta om från en stund till en annan. Det kan vara en känsla på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Så om jag var du så skulle jag ge mig själv lite tid för risken är att man rusar förbi sig själv. Man brukar säga från en famn till en annan och då blir det inte så väldigt bra. Det är lite sådär samma sak som när småbarn skall lära sig gå. Det behöver vara en sträcka mellan mamma och pappa där barnet får en chans att till och med ramla på näsan innan den kan ta stöd från den följande famnen. Du behöver också ge dig tid att vara dig själv och att tänka igenom det som var och avsluta inom dig själv denhär relationen. Varför blev du kär och varför tog kärleken slut. Och ibland kan det vara bra att suga lite på karamellen om man är förtjust i någon, att njuta av det där att drömma om den andra och inte genast rusa rakt på. Lite fundersam är jag på brådskan du verkar ha, du kanske behöver lära dig att vara ensam också. Lycka till!

Läs också