Hoppa till huvudinnehåll

Familjeproblem och viktproblem

Hejhej! Jag är en tjej på 12 år. Det är så att det hände en massa grejer hemma hos min mamma förut så nu måste jag bo hos pappa för socialen och polisen. Men jag vill så gärna flytta tillbaka till mamma, för jag vill inte vara kvar här. Det enda jag gör är att sitta vid datorn hela dagarna. Jag vill inte vara med pappa för jag tycker att allt är hans fel från början. Det var ju han som sökte hjälp hos bup och det var han som berättade för bup vad som hänt hemma hos mamma. Pappa kommer in varje kväll och pratar om att han älskar mig och att han litar på mig om allt som har hänt, men jag vill inte höra mera för det tar kål på mig helt enkelt. Jag har jättemycket skuldkänslor för hur det är hemma hos mamma, för nu kanske mamma inte ens får träffa sina egna barn, och jag är rädd att dom är jättearga på mig och allt. Jag vet inte vad jag ska ta mig till.
Jag är 1.65 lång och väger ungefär 63 kg. Är jag överviktig? Jag står ofta framför spegeln och gråter för att jag känner mig så tjock. När jag var liten var jag alltid "hon den stora". Alla barnen hade typ sina lår innanför stolsitsen medan mina lår stack utanför, och alla brukade skratta åt det. Men är jag normal som väger så mycket eller är jag överviktig? Jag skulle gärna vilja veta hur jag kollar mitt bmi och sånt?

Jan-Erik Nyberg, familje- och sexualrådgivare, svarar:

Du trivdes hos din mamma och du längtar efter att få se henne nu när du måste bo hos pappa som du skriver. Du berättar också att det hände saker hos henne som blev orsaken till att du måste flytta. Så det var inte egentligen pappas beslut utan det är ett beslut som du förstår att var det förnuftigaste. Du tycker om din mamma och förstår samtidigt att du inte kunde bo kvar. Ibland är livet såhär motstridit. Det var din pappa som tog tag i saken men det var inte hans beslut sist och slutligen, det beslutet gjorde socialen. Ibland är livet verkligt krångligt så det är inte undran på att du inte trivs riktigt just nu. du skriver att du är arg på din pappa för det här och jag tror att du behöver någon att vara arg på för det som har hänt och då är det naturligt att vi blir arga på våra föräldrar. Kanske mest arg på den vi har mest närmast just nu som vi kan känna trygghet hos. Jag tror också att din pappa är lessen och besviken för att det måste gå såhär för er familj. Men han såg att det inte var bra för dig att bo hos din mamma och han visste samtidigt att du ville bo hos henne. Om han inte hade samarbetat med socialen som han tydligen gjorde så kanske du skulle ha varit tvungen att flytta till helt främmande människor. För att bo kvar hos mamma var inte möjligt för dig. Nu tycker du synd om din mamma som är helt ensam, så känner vi för våra föräldrar för att vi vill ta hand om dem och vill dem väl. Men det är bra att komma ihåg att det är hon som är vuxen och det är du som är barnet eller ungdomen. Du behöver inte ta hand om henne men du kanske kunde behöva ha kontakt med henne. Det där med vikten sen så tycker jag att du bra skulle kunna diskutera med skolhälsovården eller någon på HVC.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.