Hoppa till huvudinnehåll

Raka bikinilinjen

När jag rakar bikinilinjen blir det röda utslag. Vad kan jag göra för att undvika det?

Anna Pensar, skönhetsexpert, svarar :

Egentligen borde man inte raka bikinilinjen. Man skall hellre ta bort håret med vax eller med hårborttagningsmedel. För när man rakar så kan rakbladen irritera hårsäcken. Det är p.g.a att hårsäckarna blir irriterade som det kommer de här röda nipporna. Ibland när man rakar kan det t.o.m bli en infektion i en hårsäck, så att det bildas en varböld, som gör jätteont. Det enda sättet att slippa en sån är att fara till en läkare och ha honom/henne att punktera med en skalpell.

Så, undvik att raka bikinilinjen! Använd vax eller hårborttagningskräm! Det allra bästa är att gå till en kosmetolog, så får man det gjort på rätt sätt!

Hannah svarar:

Det är bra att använda ett bra raklödder, och att vara jätteförsiktig.

Jag har läst att det är bra att först raka medhårs, sen åt sidan och sist uppåt, så att inte hårstråna får en chock helt enkelt. Då är det lätt att hårsäckarna blir inflammerade, och så får man röda utslag.

Nåt som jag också har hört att funkar, är det att man duttar lite deodorant efter rakningen så lugnar det ner sig, och blir inte lika rött.

Om man är jättekänslig kan man använda hårbalsam, utan parfym och färgämnen, så att man iallafall inte får utslag av att man använder för starkt medel. Man kan pröva sig fram och testa vad som funkar bäst på en själv.

Läs också