Hoppa till huvudinnehåll

Riklig mens

Jag är en trettonårig flicka som har så riklig mens att jag snart blir helt förtvivlad. Jag måste använda tre bindor och det rinner ändå igenom... Vad ska jag göra? Jag är också ofta väldigt trött, kan det ha något samband med det här?

Lotta Sjöblom, sexualrådgivare och barnmorska, svarar:

De första åren en flicka har mens kan den ibland vara riklig, oregelbunden och ganska smärtsam, något som nästan alltid blir bättre med tiden. Ett alternativ som kan hjälpa mot de här besvären - om du kan tänka dig medicinering - är p-piller. Jag skulle därför råda dig att ta kontakt med t ex skolhälsovårdaren för att ta reda på hur man på just din ort ska gå till väga för att eventuellt få p-piller. Det som är viktigt när det gäller riklig mens är att kolla att hemoglobinet inte sjunker för lågt, för det kan leda till svindel och trötthet.

Läs också