Hoppa till huvudinnehåll

Täljda trähjärtan

Täljda trähjärtan

Ta tillvara dina virkesrester och tillverka snygga täljda trähjärtan. Rätt färglagda blir de till fina och användbara juldekorationer.
Det här behöver du

    brädstumpar
    en vass kniv
    bets

Såga ut formen
Så här gör du
Då du gör ett trähjärta är det enklast att börja med att såga ut formen. Formen och tjockleken gör du enligt det material du använder. Ju tjockare material du använder desto "djupare" (mer tredimensionellt) blir hjärtat. Rita ut hjärtat på materialet innan du börjar såga.

Ritning på täljriktning
När hjärtat är utsågat är det dags att börja tälja. För att få en levande yta på hjärtat ska du tälja ner kanterna. Det får gärna bli lite ojämnt - det är bara charmigt. Då du täljer är det viktigt att det känns bekvämt och att du har ett stadigt grepp om träbiten så att du inte skär dej om kniven slinter. Det är hjärtskärande att se någon tälja med slö kniv, men med vass kniv och de rätta greppen är det ett rent nöje. Kom också ihåg att använd hela knivseggen då du täljer genom att låta kniven glida snett mot trästycket med början närmast handtaget. Tälj alltid "medhårs", annars spräcker du materialet. Om hjärtat är utsågat rakt ur materialet ska du tälja medhårs enligt bilden här bredvid.

Trähjärtan som dekorationer på syltburkar
När du har täljt klart är det bara att ytbehandla som du vill. Att betsa är ett enkelt och snabbt sätt om du har många hjärtan. Dessutom blir det snyggt.

Trähjärtan som dekorationer på julklappar
Dina hjärtan kan du sedan använda på många olika sätt, som prydnader som sådana, som ljushållare, som granpynt eller som dekoration i till exempel en julkrans.

(Expert: Tomas Lindén)

Nyligen publicerat - Bygga och bo