Hoppa till huvudinnehåll

Provisorisk strandbastu à la Strömsö

Provisorisk strandbastuRitning på bastuns stomme

Har man inte en bastu så bygger man en, så enkelt är det. På Strömsö byggde vi en enkel bastu i en snöhög på ungefär 4 timmar. Utöver snö använde vi material som vi hittade på ort och ställe. Den här arbetsbeskrivningen ska du ta med en nypa salt. Om du väljer att göra något så här vansinnigt hör det till att du ska prova dig fram (till ett osäkert slutresultat) - men däremot kan du ju alltid lära dig av andras misstag - våra!

Isolera väggarna med trasmattorSå här kan du till exempel göra:

Börja med att skotta ihop en stor snöhög. Vi utgick från en hög som var ungefär 1 1/2 meter hög och 4 x 4 meter stor. I högen grävde vi ett lämpligt basturum på ungefär 2 x 2 meter. Du bör isolera snöväggarna, dels för att snön inte ska kyla ner bastun och dels för att snön inte skall smälta. Som isolering använde vi gamla trasmattor.

Några plankor blir lave

Tre 2 x 4 tums plankor fick bli bastulave. Plankorna stack vi helt enkelt bara in i snöhögen och så satt vi oss...

Provsittning av laven

....och njöt av utsikten. Nu är det bevisat att tre stycken 2 x 4 tums plankor håller åtminstone 270 kg.

Stommen under arbete

Själva stommen till bastun bestod av två träramar som spikades ihop av plankor och bräder i olika dimensioner. De två träramarna fogade vi ihop med bräder. Bräderna fungerade samtidigt som innertak. Vi nitade fast presenningar både på yttre och inre sidan av både tak och vägg för att få till stånd en luftspalt mellan dem. En ordentlig luftspalt eller isolering mellan presenningarna är en förutsättning för att det överhuvudtaget skall bli varmt i bastun.

Bastun täcks med presenningar

Dörren gjorde vi av ett bräde med plast på båda sidorna (för att få en luftspalt).

Och så var det bara att elda.
PSHHHH !!! (bad)

Vad lärde vi oss av vårt bastuprojekt?
1) Det är viktigt att bastun är relativt tät och att det finns en luftspalten runt hela bastun.

2) Om det är vinter och du skall bada i en provisorisk bastu som denna, välj en dag när det inte blåser. Annars kan det bli lite väl dragigt på laven.

3) Blev vår bastu varm då? Svar ja. Vi fick upp värmen till 60-70 grader och hittade till och med svettpärlor efter 15 minuters intensivt bad. Men i ärlighetens namn var det här mera en exotisk upplevelse och ett intressant experiment än en värmande finsk strandbastu.
(Expert: Tomas Lindén)

Nyligen publicerat - Bygga och bo