Hoppa till huvudinnehåll

Brödnagg

Brödnagg i luffarslöjd

Vad sägs om en egenhändigt tillverkad brödnagg? Brödnaggen används till att sticka hål i brödet innan gräddningen, så att luften slipper ut ur brödet. Brödnaggen görs i en teknik som kallas luffarslöjd. Förr i tiden hade kringvandrande luffare med sig saker tillverkade av ståltråd som de bytte mot mat och husrum.
I samma teknik kan du t.ex också göra praktiska och dekorativa krokar.

Det här behöver du:

  Svetstråd (2 mm)
  Tunn, silverfärgad ståltråd
  Rundtång
  Universaltång

Samtliga material och verktyg finns i järnaffärer.

Bit av svetstråden med tångSå här gör du:
1. Mät upp mitten på en svetstråd. Bit av med tång och gör likadant med en tråd till. Du har nu fyra stickor som är ca 35 cm långa.2. Mät ut mitten på en av de avklippta stickorna. Grip tag med rundtången på mitten av stickan (använd den innersta delen av tången).

Svetstråden böjd till en öglaRitning över hur öglorna böjs
a) Böj runt ett helt varv så att benen korsas.
b) Vrid tillbaka benen så att du får en snygg ögla.

Tre böjda svetstrådar
3. Böj de tre återstående stickorna på mitten med hjälp av universaltången. Försök att böja dem så att benen inte korsas.
4. Trä de tre böjda stickorna genom öglan på den fjärde. Placera dem enligt tycke och smak - alla jämnt eller i trappsteg , till exempel. Fixera knippet med ståltråd om det behövs.

Stick in en krokförsedd tunn ståltråd i knippet av svetstråd5. Gör en liten krok på den tunnare ståltråden. Klipp inte av en bit utan arbeta med hela rullen.
6. Stick in den krokförsedda ändan av den smala ståltråden i knippet av svetstråd så att ståltråden fästes när du börjar vira det som ska bli skaft på brödnaggen.

Vira den smala ståltråden tätt runt svetstrådsknippet7. Vira den smala ståltråden tätt runt svetstrådsknippet tills du uppnått önskad längd på skaftet. Cirka 5 cm är ganska lämpligt. Klipp inte av ståltråden.
8. När skaftet är tillräckligt långt är det dags att böja ut benen. Ta hjälp av universaltången och försök att sprida ut benen jämt. Ett ben ska förbli oböjt och stå rakt ut i mitten.

Vira ett spindelnätsliknande mönster runt benen9. Vira några varv till på skaftet så att du kommer ner till spröten/benen.
10. Håll skaftet i ena handen så att ett ben står rakt upp och de andra är böjda runtom. Dra den tunna ståltråden under och runt ett ben i taget så att det blir ett spindelnätsliknande mönster. Försök att få det så tätt som möjligt så blir det ett snyggare resultat.

Fäst den tunna ståltråden genom att vira den runt benet
11. När du tycker att brödnaggen är tillräckligt stor virar du den tunna ståltråden 3 varv runt ett ben för att fästa tråden. Klipp sedan av. Nu är det viktigt att klämma åt ändan av ståltråden med en spetsig tång så att du inte skadar dig på ditt arbete.
12. Böj ner benen 90 grader med hjälp av universaltången.
13. Klipp av benen till önskad längd.
(Expert: Ann-Louise Strengell)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.

 • En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt.

  Dekorera träföremål med karvsnitt

  Skär geometriska mönster i trä med vass kniv.

  Karvsnitt är en av dom äldsta dekorationsteknikerna inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv. Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar.