Hoppa till huvudinnehåll

Brödnagg

Brödnagg i luffarslöjd

Vad sägs om en egenhändigt tillverkad brödnagg? Brödnaggen används till att sticka hål i brödet innan gräddningen, så att luften slipper ut ur brödet. Brödnaggen görs i en teknik som kallas luffarslöjd. Förr i tiden hade kringvandrande luffare med sig saker tillverkade av ståltråd som de bytte mot mat och husrum.
I samma teknik kan du t.ex också göra praktiska och dekorativa krokar.

Det här behöver du:

  Svetstråd (2 mm)
  Tunn, silverfärgad ståltråd
  Rundtång
  Universaltång

Samtliga material och verktyg finns i järnaffärer.

Bit av svetstråden med tångSå här gör du:
1. Mät upp mitten på en svetstråd. Bit av med tång och gör likadant med en tråd till. Du har nu fyra stickor som är ca 35 cm långa.2. Mät ut mitten på en av de avklippta stickorna. Grip tag med rundtången på mitten av stickan (använd den innersta delen av tången).

Svetstråden böjd till en öglaRitning över hur öglorna böjs
a) Böj runt ett helt varv så att benen korsas.
b) Vrid tillbaka benen så att du får en snygg ögla.

Tre böjda svetstrådar
3. Böj de tre återstående stickorna på mitten med hjälp av universaltången. Försök att böja dem så att benen inte korsas.
4. Trä de tre böjda stickorna genom öglan på den fjärde. Placera dem enligt tycke och smak - alla jämnt eller i trappsteg , till exempel. Fixera knippet med ståltråd om det behövs.

Stick in en krokförsedd tunn ståltråd i knippet av svetstråd5. Gör en liten krok på den tunnare ståltråden. Klipp inte av en bit utan arbeta med hela rullen.
6. Stick in den krokförsedda ändan av den smala ståltråden i knippet av svetstråd så att ståltråden fästes när du börjar vira det som ska bli skaft på brödnaggen.

Vira den smala ståltråden tätt runt svetstrådsknippet7. Vira den smala ståltråden tätt runt svetstrådsknippet tills du uppnått önskad längd på skaftet. Cirka 5 cm är ganska lämpligt. Klipp inte av ståltråden.
8. När skaftet är tillräckligt långt är det dags att böja ut benen. Ta hjälp av universaltången och försök att sprida ut benen jämt. Ett ben ska förbli oböjt och stå rakt ut i mitten.

Vira ett spindelnätsliknande mönster runt benen9. Vira några varv till på skaftet så att du kommer ner till spröten/benen.
10. Håll skaftet i ena handen så att ett ben står rakt upp och de andra är böjda runtom. Dra den tunna ståltråden under och runt ett ben i taget så att det blir ett spindelnätsliknande mönster. Försök att få det så tätt som möjligt så blir det ett snyggare resultat.

Fäst den tunna ståltråden genom att vira den runt benet
11. När du tycker att brödnaggen är tillräckligt stor virar du den tunna ståltråden 3 varv runt ett ben för att fästa tråden. Klipp sedan av. Nu är det viktigt att klämma åt ändan av ståltråden med en spetsig tång så att du inte skadar dig på ditt arbete.
12. Böj ner benen 90 grader med hjälp av universaltången.
13. Klipp av benen till önskad längd.
(Expert: Ann-Louise Strengell)

 • GBK i Damettan 2016

  Ny förlust för GBK – HJK och Åland United kryssade

  GBK har ännu inte lyckats samla poäng på hemmaplan.

  GBK har ännu inte lyckats samla poäng på hemmaplan i damernas fotbollsliga. Säsongens totalt åttonde nederlag och femte hemma kom då formstarka Pallokissat vann med 3–0.

 • Förbundskansler Angela Merkel och USA:s förre president Barack Obama diskuterar demokrati vid Brandenburger Tor. 25.5.2017

  Merkel och Obama – vänskaplig träff vid Brandenburger Tor

  Diskussion vid tyska kyrkodagar.

  Det var Barack Obamas största offentliga framträdande i Europa efter att han lämnade presidentposten i början av året. Vid Brandenburger Tor i Berlin, inför en publik tiotusentals mänskor diskuterade han idag demokrati tillsammans med förbundskansler Angela Merkel.

 • Tre män går längs med huvudgatan i Närpes.

  Närpes föregångare då det gäller jämställdhet

  "Deras arbete har påvisat att man tagit saken på allvar."

  Många kan ta modell av Närpes då det gäller jämställdhetsfrågor inom kommunen. Det anser Ann-Sofi Backgren, ordförande för Österbottens förbunds jämställdhetsgrupp.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

  Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

  Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

  Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.

  Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Två randiga kjolar upphängda på en vägg.

  Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar

  Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Bloggare på Strömsö

  Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Påsk arrangemang med blommor och mossa på ett fat.

  Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljushållare av äggskal och träkulor på ett bord.

  Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Liten fågelbo av ris och blommor

  Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.