Hoppa till huvudinnehåll

Krokar i luffarslöjd

Krok i luffarslöjd med pärlor

Krokar för upphängning av exemplevis kläder, handdukar eller smycken är alltid bra att ha. Tillverka dina egna krokar i luffarslöjd! Materialet är svetstråd och krokarna pryds av dekorativa pärlor. Svetstråden är styv och klarar även tyngre saker, men om dina krokar ska hänga till exempel i köket och kommer i kontakt med vatten är rostfritt stål bättre. Låt fantasin flöda!
I samma teknik kan du också göra t.ex en brödnagg.Det här behöver du:

  Svetstråd (2 mm)
  Tunn, silverfärgad ståltråd
  Pärlor
  Rundtång
  Universaltång

Pärlor hittar du i hobbyaffärer, medan verktygen, svetstråden och ståltråden finns i järnaffärer.

Böjd svetstrådSå här gör du:
1. Ta en svetstråd (ca 70 cm lång) och böj till en ögla i ena ändan med hjälp av en rundtång (använd den innersta delen av tången).
2. Böj svetstråden 180 grader ca 18 cm ner från öglan med hjälp av rundtången så att tråden böjs upp mot öglan

Ann-Louise böjer svetstråden till krokar3. Fortsätt böja tråden. Använd rundtång vid de runda böjningarna och universaltång vid 90-graderssvängarna.
4. Böj upp öglorna nedtill med universaltången – det här är själva krokarna.

5. Trä på pärlor på den tunna ståltråden.

Börja vira den tunnare ståltråden uppe vid öglorna och runt dem6. Gör en liten krok på den tunnare ståltråden. Klipp inte av en bit utan arbeta med hela rullen.
7. Stick in den krokförsedda ändan av den smala ståltråden uppe vid öglorna så att tråden fästs när du börjar vira. Vira neråt ca 2 cm så tätt du bara kan (pärlorna finns med på tråden, men kommer inte in i arbetet ännu).

Vira den tunna ståltråden tätt runt krokarna8. Ta nu med pärlorna i arbetet och vira ståltråden med glesare mellanrum på väg ner mot krokarna. Placera ut pärlorna efter hand enligt tycke och smak.
9. När du kommer ner till krokarnas ben drar du först ner tråden längs benet och börjar därefter vira uppåt så tätt du kan. Gör likadant på nästa ben; dra ner tråden längs med benet och börja därefter vira uppåt.

Vackra pärlor pryder krokarna10. När du kommer till sista benet behöver du inte dra ner tråden längs benet, utan du börjar vira tätt uppifrån och ner. När du kommit ner till kroken klipper du av ståltråden. Nu är det viktigt att klämma åt ändan av tråden med en spetsig tång så att du inte skadar dig på ditt arbete.
(Expert: Ann-Louise Strengell)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.

 • En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt.

  Dekorera träföremål med karvsnitt

  Skär geometriska mönster i trä med vass kniv.

  Karvsnitt är en av dom äldsta dekorationsteknikerna inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv. Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar.