Hoppa till huvudinnehåll

Krokar i luffarslöjd

Krok i luffarslöjd med pärlor

Krokar för upphängning av exemplevis kläder, handdukar eller smycken är alltid bra att ha. Tillverka dina egna krokar i luffarslöjd! Materialet är svetstråd och krokarna pryds av dekorativa pärlor. Svetstråden är styv och klarar även tyngre saker, men om dina krokar ska hänga till exempel i köket och kommer i kontakt med vatten är rostfritt stål bättre. Låt fantasin flöda!
I samma teknik kan du också göra t.ex en brödnagg.Det här behöver du:

  Svetstråd (2 mm)
  Tunn, silverfärgad ståltråd
  Pärlor
  Rundtång
  Universaltång

Pärlor hittar du i hobbyaffärer, medan verktygen, svetstråden och ståltråden finns i järnaffärer.

Böjd svetstrådSå här gör du:
1. Ta en svetstråd (ca 70 cm lång) och böj till en ögla i ena ändan med hjälp av en rundtång (använd den innersta delen av tången).
2. Böj svetstråden 180 grader ca 18 cm ner från öglan med hjälp av rundtången så att tråden böjs upp mot öglan

Ann-Louise böjer svetstråden till krokar3. Fortsätt böja tråden. Använd rundtång vid de runda böjningarna och universaltång vid 90-graderssvängarna.
4. Böj upp öglorna nedtill med universaltången – det här är själva krokarna.

5. Trä på pärlor på den tunna ståltråden.

Börja vira den tunnare ståltråden uppe vid öglorna och runt dem6. Gör en liten krok på den tunnare ståltråden. Klipp inte av en bit utan arbeta med hela rullen.
7. Stick in den krokförsedda ändan av den smala ståltråden uppe vid öglorna så att tråden fästs när du börjar vira. Vira neråt ca 2 cm så tätt du bara kan (pärlorna finns med på tråden, men kommer inte in i arbetet ännu).

Vira den tunna ståltråden tätt runt krokarna8. Ta nu med pärlorna i arbetet och vira ståltråden med glesare mellanrum på väg ner mot krokarna. Placera ut pärlorna efter hand enligt tycke och smak.
9. När du kommer ner till krokarnas ben drar du först ner tråden längs benet och börjar därefter vira uppåt så tätt du kan. Gör likadant på nästa ben; dra ner tråden längs med benet och börja därefter vira uppåt.

Vackra pärlor pryder krokarna10. När du kommer till sista benet behöver du inte dra ner tråden längs benet, utan du börjar vira tätt uppifrån och ner. När du kommit ner till kroken klipper du av ståltråden. Nu är det viktigt att klämma åt ändan av tråden med en spetsig tång så att du inte skadar dig på ditt arbete.
(Expert: Ann-Louise Strengell)

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.