Hoppa till huvudinnehåll

Svepaskar

Tomas gör svepaskar

Börja med att tillverka en mall att snurra svepet runt. Mallen kan göras av nästan vilket material som helst (tex. spånskiva, fanerskiva helträ osv). Mallen behöver ha en plåt som håller svepet på plats. Plåten skall vara rostfritt stål, mässing eller något annat material som inte färgar av sej. Storlek och form kan varieras men alltför liten radie i böjarna gör att svepet kan spricka. Det vanligaste är att formen (och svepet) är ovalt.

Det här behöver du:

    Till svepet: Tex färsk (eller fuktad) sälg eller björk minst 3mm tjock, och i det här fallet 65mm brett.
    Till botten: Torr björk eller al ca 12mm tjock
    Till sömmen: Björkrot
    Verktyg: Om du köper färdiga svep och bottenmaterial (finns i välförsedda hobbybutiker) behöver du kontursåg, kniv, borr, fil, stämjärn, pryl och sandpapper i olika grovlekar.
    Boktips: SVEPTEKNIK askar, äskor och brickor (Ljungberg &Ljungberg 1999 ISBN 91-534-1936-7)

Snurra svepet runt mallenSå här gör du:1. Hyvla svepet till 3mm tjocklek. Det färdiga svepet skall ligga i blöt i ett dygn innan det kan böjas.
2. Börja med att placera in ena ändan av svepet under plåten på mallen. Snurra sen upp svepet runt mallen så att du hela tiden pressar allt mot bordet.

Fixera svepet med skruvtvingar3. Fixera svepet med skruvtvingar. Kom ihåg att använda skyddsklossar (helst formade enligt svepet).

4. Låt torka i ca tre dygn, beroende på torkplats. Medan svepet torkar kan du passa på att limma ihop material för botten. Slutresultatet skall vara tillräckligt stort för ditt svep (jag hyvlade till en botten 300x22mm) och ca 12mm tjock.
Det är viktigt att botten materialet är absolut torrt, annars krymper det och kakfatet får springor mellan svep och botten. En limmad botten håller formen bättre.

Planera hur du vill ha skarven5. Ta loss svepet och planera avslutningen, skarven.
6. Rita över din planering på materialet, såga och forma.
7. Före limning kan det vara smart att slipa de ställen som sedan blir svårare att komma åt. Dessutom kan den inre ändans avslutning göras färdig i det här skedet.

Rita den planerade skarven på materialet8. Limma. Torka genast bort överflödigt lim med en våt trasa. Pressa med skyddsklossar. Låt torka några timmar.
9. Jämna svepets nedre kant med hyvel eller mha. sandpapper på slät yta.

10. Rita över både svepets inre och yttre kant mot botten. Om du vill ha en skyddande fals runt kakfatet ritar du det yttre strecket några mm utanför svepets yttre kant.

Sy ihop svepet med blötläggd rot11. Forma svepet med kniv, fil och sandpapper. Vill du ha hål (tex handtag), borrar du hål för att komma åt att såga.
12. Borra ett litet hål för sömmen. Förstora hålet till rätt storlek med pryl eller liknande (om hålet borras lika stort som den kluvna roten är bred kommer roten inte att fylla upp hela hålet).

Såga ett spår från sidan på botten13. Blötlägg roten itills den är mjuk och smidig. Klyv roten genom att skära ett snitt i ändan av roten med kniv, sedan dra isär halvorna med fingrarna (dra alltid den tjockare sidan lite mer utåt).
14. Sy ihop.
15. Tillbaka till botten. För att få falsen jämn sågar du ett spår från sidan på botten med hjälp av en i bordet fastspänd såg.

Skär bort material ovanför sågsnittet16. Skär bort material ovanför sågsnittet och fram till det inre strecket. Fila tills svepet passar. Runda de yttre kanterna.
17. Limma ihop svep och botten, använd sparsamt med lim.

18. Borra hål genom svepet in i botten, limma in små trätappar. Kapa och slipa ytan slät.

Limma ihop svep och botten19. Om du vill ha en riktigt slät yta; fukta hela kakfatet lätt, låt torka och slipa med fint slippapper (240-320-400).
20. Ytbehandla med paraffinolja eller bivax och/eller linolja.
Servera kakor!
(Expert: Tomas Lindén)

Nyligen publicerat - Bygga och bo