Hoppa till huvudinnehåll

Så och skola sommarplantor

Chrisse och Susanna med fröpåsar
Sommaren är äntligen på väg och det är tid att förbereda trädgårdens blomsterprakt. Christine visar här hur man sår och skolar sommarblommor innan det är dags att påta ner dem i rabatten.

Det här behöver du:

    Små krukor eller större brätten
    Såjord som är mer porös och mindre näringsrik än blomjord och plantjord
    Etiketter och blyertspenna
    Vattenkanna, duschspruta, omskolningspinnen
    Plastpåsar, miniväxthus eller avklippta petflaskor

Så här gör du:Börja med att vända på fröpåsen. På baksidan finns viktig information om när och hur fröna ska sås, om det ska förgros eller om de går att så direkt. Växterna har olika utvecklingstid och det lönar sig inte att så för tidigt. Då blir plantorna långa och gängliga för att ljuset inte räcker till nu i början. Men väntar du för länge igen kanske plantan inte hinner blomma innan frosten kommer och tar den.

Fröna läggs i jord1. Sortera dina fröpåsar i olika högar för tidig, sen och direktsådd. Kolla om fröna är ljusgroende eller om de ska täckas – och i så fall hur djupt de ska ner i jorden. En tumregel är att större frön ska ner ungefär lika djupt som de är stora. Det kan räcka med att bara trycka små frön mot den fuktiga jorden.
2. Anteckna vad du har sått i vilken kruka genom att numrera krukorna eller skriv namnetiketter, för att minnas. Du vill antagligen veta vilken färg blomman har när du ska komponera rabatter och krukor…

Frön sådda i brätten3. Spara fröpåsarna. Det finns uppgifter om skötsel och skörd på påsarna. Dessutom finns växtens hela namn, även det latinska namnet, vilket kan vara viktigt att veta när nån vill ha lika fina blommor eller in-tressanta grönsaker som du har!

4. Fyll såjord i krukorna eller brättet och dunka lätt mot underlaget. Jorden ska inte vara kompakt. Vattna igenom och så enligt anvisningarna.

Anteckna vad du sått i vilken kruka på tex glasspinnar5. Täck krukorna med plastfilm som du sticker några hål i eller ställ dem i ett miniväxthus. Du kan också ställa en avklippt petflaska över krukan. Det här behövs för att jorden inte ska torka, för i så fall klarar sig inte fröna.

6. När fröna gror ska det helst vara 18-22 grader. När de grott vill plantorna stå svalare och gärna så ljust som möjligt.

Kolla krukorna – det gror!
Det första som kommer upp är hjärtbladen. Sen kommer karaktärsbladen, då brukar man kunna känna igen plantan.

Ta försiktigt upp plantan i ett blad ur jorden7. Ta bort plasten eller öppna ventilerna på miniväxthuset.

8. När plantorna blir lite större ska de skolas om i lite större krukor med plantjord. Fyll de nya krukorna med plantjord och vattna.

9. Ta försiktigt upp plantan ur jorden. Håll inte om stjälken, den är känslig för tryck. Håll i ett blad i stället.

Ställ en avklippt petflaska över krukan för att jorden inte ska torka10. Gör ett hål i jorden i den nya krukan och sätt ner plantan. Sätt den så djupt att bladen kommer precis ovanför jorden. Tryck till jorden försiktigt kring plantan.
11. Nu vill plantorna stå svalare. Omkring 14-16 grader är idealet. De vill också ha mycket ljus! Extrabelysning från lysrör till exempel ger knubbigare plantor.
12. Håll jorden jämnt fuktig.
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård