Hoppa till huvudinnehåll

Planering av innergård

Vid skrivbordet planerar Chrisse innergården
Det är lika viktigt att planera trädgården som att planera ett hus. Var och en har sina drömmar om trädgården och för att nå drömmen behövs en plan. Till skillnad från en husplan behöver inte trädgårdsplanen förverkligas på en gång. Planera på vintern då naturen är i vila, så att du till våren när de gröna fingrarna kliar, kan sätta igång.

Stefan och Christine diskuterar hur de kunde ändra på innergården
Stefan och Christine diskuterar hur de kunde ändra på innergården.
Plan över tomten
1. Börja med att skaffa en plan över din tomt. Den kan du skaffa från kommunen eller om du byggt nytt har du en situationsplan. I annat fall kan du själv mäta in byggnader och tomtgränser.
2. Mät och rita in all existerande vegetation som du vill spara. Spara hellre för mycket än för litet. Det går att fälla träd senare, men det räcker 30 år innan du har ett stort träd på din tomt.
3. Kolla väderstrecken. Var kommer solen bäst in och vilken tid på dygnet?

Christine planerar Strömsös innergård
Christine planerar Strömsös innergård.
4. Hurudan är grunden? Är det sten, berg, jord, lera?
5. Gör en lista över vilka funktioner du vill få rum för, som uteplats, sandlåda, gunga, soplådor, postlåda, köksträdgård, damm, trädgårdsbod, utomhusvattenkran, växthus.
6. Tänk att din trädgård skall bestå av olika rum precis som inomhus.

Häck som insynsskydd

Susanna och Christine planterar vårens trendväxter i krukor
Susanna och Christine planterar vårens trendväxter i krukor.Vill du ha en lättskött trädgård eller tycker du om att pyssla mycket i den? Om du föredrar lättskött välj då bort klippta häckar, stora gräsmattor och blomrabatter med ettåriga blommor. Skapa hellre en mer viltväxande trädgård där träd, buskar, fleråriga blommor och lökväxter fritt får spelrum.
Behöver du skydda dig mot insyn eller vind? Välj då en häck eller ett fint staket. Kombinera gärna staketet eller häcken med en portal och/eller grind.Placera soplådorna så att det inte är det första man möter. Plantera eller bygg in dem. Välj ett belägg på vägar och platser, som passar in i miljön och med byggnaden. Kom ihåg att regn- och smältvatten skall rinna bort från byggnader och gärna till vegetation.

Grundgödsla och grundkalka

Susanna och Christine i den förnyade innergården
Susanna och Christine sitter och njuter i en del av den förnyade innergården på Strömsö.
Då du gjort alla grundarbeten, lagt alla fasta ytor och sått gräsmattan är det dags för växterna. Gör en plan över vilka växter du vill ha. Placera in dem där de kan växa och trivas, det vill säga där det är de rätta växtförhållandena för just den arten. Ta listan med dig då du skall köpa plantorna. Det är lätt att komma hem med en massa andra arter man blir förtjust i, men som kanske inte platsar i din trädgård.
Kom ihåg att grundgödsla och grundkalka innan du planterar. Om du inte har möjlighet att plantera allt på en gång, börja med träden. Det räcker längst för dem att växa sig stora. Du kan också börja med häckar som är viktiga som skydd. Sedan är det bara att fortsätta skapa rum, och glöm inte att belysning gör din trädgård njutbar året om.
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård