Hoppa till huvudinnehåll

Planering av innergård

Vid skrivbordet planerar Chrisse innergården
Det är lika viktigt att planera trädgården som att planera ett hus. Var och en har sina drömmar om trädgården och för att nå drömmen behövs en plan. Till skillnad från en husplan behöver inte trädgårdsplanen förverkligas på en gång. Planera på vintern då naturen är i vila, så att du till våren när de gröna fingrarna kliar, kan sätta igång.

Stefan och Christine diskuterar hur de kunde ändra på innergården
Stefan och Christine diskuterar hur de kunde ändra på innergården.
Plan över tomten
1. Börja med att skaffa en plan över din tomt. Den kan du skaffa från kommunen eller om du byggt nytt har du en situationsplan. I annat fall kan du själv mäta in byggnader och tomtgränser.
2. Mät och rita in all existerande vegetation som du vill spara. Spara hellre för mycket än för litet. Det går att fälla träd senare, men det räcker 30 år innan du har ett stort träd på din tomt.
3. Kolla väderstrecken. Var kommer solen bäst in och vilken tid på dygnet?

Christine planerar Strömsös innergård
Christine planerar Strömsös innergård.
4. Hurudan är grunden? Är det sten, berg, jord, lera?
5. Gör en lista över vilka funktioner du vill få rum för, som uteplats, sandlåda, gunga, soplådor, postlåda, köksträdgård, damm, trädgårdsbod, utomhusvattenkran, växthus.
6. Tänk att din trädgård skall bestå av olika rum precis som inomhus.

Häck som insynsskydd

Susanna och Christine planterar vårens trendväxter i krukor
Susanna och Christine planterar vårens trendväxter i krukor.Vill du ha en lättskött trädgård eller tycker du om att pyssla mycket i den? Om du föredrar lättskött välj då bort klippta häckar, stora gräsmattor och blomrabatter med ettåriga blommor. Skapa hellre en mer viltväxande trädgård där träd, buskar, fleråriga blommor och lökväxter fritt får spelrum.
Behöver du skydda dig mot insyn eller vind? Välj då en häck eller ett fint staket. Kombinera gärna staketet eller häcken med en portal och/eller grind.Placera soplådorna så att det inte är det första man möter. Plantera eller bygg in dem. Välj ett belägg på vägar och platser, som passar in i miljön och med byggnaden. Kom ihåg att regn- och smältvatten skall rinna bort från byggnader och gärna till vegetation.

Grundgödsla och grundkalka

Susanna och Christine i den förnyade innergården
Susanna och Christine sitter och njuter i en del av den förnyade innergården på Strömsö.
Då du gjort alla grundarbeten, lagt alla fasta ytor och sått gräsmattan är det dags för växterna. Gör en plan över vilka växter du vill ha. Placera in dem där de kan växa och trivas, det vill säga där det är de rätta växtförhållandena för just den arten. Ta listan med dig då du skall köpa plantorna. Det är lätt att komma hem med en massa andra arter man blir förtjust i, men som kanske inte platsar i din trädgård.
Kom ihåg att grundgödsla och grundkalka innan du planterar. Om du inte har möjlighet att plantera allt på en gång, börja med träden. Det räcker längst för dem att växa sig stora. Du kan också börja med häckar som är viktiga som skydd. Sedan är det bara att fortsätta skapa rum, och glöm inte att belysning gör din trädgård njutbar året om.
(Expert: Chrisse Bonn)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.