Hoppa till huvudinnehåll

Betongplattor på gården

Stefan, Christine och Henrik på det färdiga utomhusgolvet av betongplattor

Ett golv utomhus att jobba, grilla eller varför inte dansa på? Det lägger Christine Bonn på Strömsö tillsammans med den inkallade experten Henrik Lövdahl, trädgårdsmästare och expert på just stenläggning.

Granitstenarna delas för att kunna lyftas med handkraftMarkväv läggs över området
Grundarbetet viktigast
Maskiner och redskap av olika slag, muskelkraft och en stor portion noggrannhet är ingredienser som underlättar när man ska lägga ett golv av betongplattor ute på gården.

Granitstenarna bärs på plats
Grundarbetet är det viktigaste när man ska lägga betongplattor. Först skalar Henrik bort matjordslagret från det berörda området. Efter det lägger han ner markväv, grus ovanpå den som vibreras och slutligen sättsand som också vibreras så att grunden blir kompakt.Kantstenarna muras fast När grundarbetet med grus och sättsand är klart är det dags att börja med det riktiga grovjobbet – att dela stora granitstenar och lyfta dem på plats.

Kantstenarna muras på plats
På Strömsös innergård används stenar som är omkring 30 centimeter höga, men alltför långa för att vara flyttbara med handkraft. Därför delar Henrik dem till passande längd.För att kantstenarna säkert ska hållas på plats måste de muras fast. Vanlig standardcement duger bra. Det gäller att vara noggrann så att resultatet blir rakt och snyggt.

Underlagsytan jämnas utPlan yta
Så är det då så småningom dags för själva betongplattorna. Men först måste en yta skapas som underlag. Här gäller det att vara extra noggrann med att få det berörda området så plant som möjligt.
Ett bra sätt är att gräva ner två helt raka järn parallellt i sättsandsytan så att de två är på rätt höjd. Sen är det enkelt att med en bräda skala av överlopps sand.

Betongplattorna på platsHenrik lägger betongplattor

Och det är nu som det roliga börjar – att lägga plattorna och se det valda mönstret växa fram. Slutligen är det bara att bjuda upp till dans!

Tips:
1. Använd skyddsglasögon vid delning av kantsten.
2. Kom ihåg att på den vibrerade ytan kommer ännu plattorna, som är ca fem centimeter tjocka. Gör alltså inte den vibrerade ytan för hög.
3. Området där betongplattorna ska sättas är helt plant.
4. Kom ihåg lutningen, en centimeter per sjuttio centimeter så att vattnet rinner bort.
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård