Hoppa till huvudinnehåll

Betongplattor på gården

Stefan, Christine och Henrik på det färdiga utomhusgolvet av betongplattor

Ett golv utomhus att jobba, grilla eller varför inte dansa på? Det lägger Christine Bonn på Strömsö tillsammans med den inkallade experten Henrik Lövdahl, trädgårdsmästare och expert på just stenläggning.

Granitstenarna delas för att kunna lyftas med handkraftMarkväv läggs över området
Grundarbetet viktigast
Maskiner och redskap av olika slag, muskelkraft och en stor portion noggrannhet är ingredienser som underlättar när man ska lägga ett golv av betongplattor ute på gården.

Granitstenarna bärs på plats
Grundarbetet är det viktigaste när man ska lägga betongplattor. Först skalar Henrik bort matjordslagret från det berörda området. Efter det lägger han ner markväv, grus ovanpå den som vibreras och slutligen sättsand som också vibreras så att grunden blir kompakt.Kantstenarna muras fast När grundarbetet med grus och sättsand är klart är det dags att börja med det riktiga grovjobbet – att dela stora granitstenar och lyfta dem på plats.

Kantstenarna muras på plats
På Strömsös innergård används stenar som är omkring 30 centimeter höga, men alltför långa för att vara flyttbara med handkraft. Därför delar Henrik dem till passande längd.För att kantstenarna säkert ska hållas på plats måste de muras fast. Vanlig standardcement duger bra. Det gäller att vara noggrann så att resultatet blir rakt och snyggt.

Underlagsytan jämnas utPlan yta
Så är det då så småningom dags för själva betongplattorna. Men först måste en yta skapas som underlag. Här gäller det att vara extra noggrann med att få det berörda området så plant som möjligt.
Ett bra sätt är att gräva ner två helt raka järn parallellt i sättsandsytan så att de två är på rätt höjd. Sen är det enkelt att med en bräda skala av överlopps sand.

Betongplattorna på platsHenrik lägger betongplattor
Och det är nu som det roliga börjar – att lägga plattorna och se det valda mönstret växa fram. Slutligen är det bara att bjuda upp till dans!

Tips:
1. Använd skyddsglasögon vid delning av kantsten.
2. Kom ihåg att på den vibrerade ytan kommer ännu plattorna, som är ca fem centimeter tjocka. Gör alltså inte den vibrerade ytan för hög.
3. Området där betongplattorna ska sättas är helt plant.
4. Kom ihåg lutningen, en centimeter per sjuttio centimeter så att vattnet rinner bort.
(Expert: Chrisse Bonn)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.