Hoppa till huvudinnehåll

Sprängstensmur och terrängtrappa

Matias vid den färdiga sprängstensmuren och terrängtrappan

Nubbsten, betongsten, natursten, gatsten och sprängsten – allt har använts på Strömsös innergård. Nu blir det en kallmur av just sprängsten. Kallmur betyder att man inte murar alls, utan sprängstenarna bara kilas in i varandra så att det sitter.

Henrik fyller underlaget med grus
Grundarbetet viktigast
Vid närmaste stenbrott eller tomtsprängning får du enklast tag i sprängsten. Som i allt arbete med tunga stenar är grundarbetet viktigast. Stenläggningsexpert Henrik Lövdahl skalar först bort matjordslagret på Strömsös innergård och sen fyller han på med ett ordentligt gruslager.
När gruslagret är på plats är det bara att börja rada ut stenarna. Vartefter stenarna radas ut ska dränerande massa sättas på baksidan.

Henrik radar stenar till murenRätt sten, rätt vänd på rätt platsAtt bygga en kallmur kräver en hel del tankearbete. Det är lite som att lägga ett pussel. Det gäller att få rätt sten, vänd på rätt sätt, på rätt plats. Vartefter muren blir högre fyller Henrik på med grus från baksidan så att allt ska bli stabilt och bra.

Trappstommen
Terrängtrappa i muren
Inne i stenmuren ska en stentrappa fällas in. Trappan ska vara lika bred som dörren till huset. Trästyckena som trappan bygger på ska kilas in i stenmuren som kommer att finnas på båda sidor om trappan. På så sätt blir trappan riktigt stabil. Trappunderlaget får rätt lutning med hjälp av stenkross. Henrik kör sedan över underlaget med markvibratorn så att det är fast och bra. Till trappsteget använder han impregnerat virke som han fäster med armeringsjärn.

Tips:

1. Ha tålamod! Om du inte hittar rätt sten, ta en paus och fortsätt sen. Då brukar det ordna sig.
2. Spade, stenhammare och järnstång är bra att ha till hands.
3. Använd skyddsglasögon.
4. Kom i håg sluttande lutning neråt på trappstegen så vatten rinner bort, annars bildas det is på trappan på vintern.

Terrängtrappan sopas
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.