Hoppa till huvudinnehåll

Knäckstensmur

Knäckstensmur

Du som tycker om att själv fixa och hitta på allt möjligt på tomten kunde ju passa på att nappa på tipset att göra en knäckstensmur. Är du lite händig går det som en dans. Det är urtjusigt - grannarna kommer att gråta av avund!

Henrik lägger knäckstensmuren
Läggning av knäckstensmur
Knäcksten är ett behändigt material. Det består egentligen av fyra stenar i en, bara att bestämma storleken på stenarna och hugga till. Det är smart att beräkna ytan där stenarna ska läggas på så sätt att du slipper dela stenarna på andra ställen än knäckstället. Då kommer du undan med så lite arbete som möjligt.

Henrik radar knäckstenGrundarbetet är det absolut viktigaste. Först lägger Henrik ett lager grus som han vibrerar så att det blir jämnt och stadigt. Nästa lager består av sättsand som han jämnar ut. Nu är grovjobbet klart.
Var noga när du beställer knäcksten, så att du verkligen får det du vill ha. Knäcksten ser nämligen olika ut hos olika tillverkare.

Christine krattar grusSå är det då dags att börja rada ut stenarna. När första raden är klar ska andra raden läggas omlott så att skarvarna inte kommer på varandra. Sen är det bara att lägga rad efter rad tills du är nöjd.

I bottnen och mot stenkanten är det bra att ha grus, som både ger stadga och fungerar som dräneringsmassa.
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.