Hoppa till huvudinnehåll

Sluttningsrabatt

Strömsös sluttningsrabatt
Ritning till sluttningsrabattI serien om Strömsös innergård har det blivit dags att anlägga sluttningsrabatt.Christine har gjort upp en plan för rabatten, och med shoppinglistan i handen beger sig Christine och Susanna till plantskolan för att handla. Alltid finns ju inte alla växter man tänkt sig; då får man helt enkelt improvisera och ta något annat man gillar i stället.
Själva planteringen tar Susanna och Henrik Lövdahl hand om.

Klicka på bilden till höger för att skriva ut Christines ursprungliga plan för Strömsös sluttningsrabatt i pdf-format.

Plantor på plantskolanChristine och Susanna på jakt efter plantorGenomrotad planta med rejäla rötterHur ska man hitta vad man letar efter bland alla växter på plantskolan? Plantorna står ordnade i alfabetisk ordning, men efter sina botaniska, latinska namn.
Christine tipsar om att man ska hålla utkik efter genomrotade plantor med rejäla rötter som växer ut undertill, så att man inte får med sig hem en nyplanterad växt där rötterna bara är en lite klump och resten lös jord.

Sedan är det dags att plantera! Henrik och Susanna jobbar utgående från Christines plan. De planterar buskarna först - sedan väntar perennerna.

Susanna och Henrik planterar buskarnaSusanna och Henrik tar en pausPlanterad perennDet blir lite improvisation; allt som Christine ritat in i planen fanns helt enkelt inte på plantskolan. Och så är det för det mesta.

Christine och Susanna hade också fått med sig några plantor där det egentligen bara fanns mossa och ingen planta. Sådana inköp lönar det sig att föra tillbaka till affären, rekommenderar Henrik - i det här fallet hade ju plantorna trots allt kostat 3 € styck.

Att på en gång anlägga en så stor rabatt som den på Strömsö, 80 plantor allt som allt, är inte en helt billig affär. Men man behöver förstås inte plantera allt på en gång, tipsar Susanna och Henrik. Man kan också låta rabattprojektet ta några år och låna, få och stjäla (!) plantor av grannar, vänner och bekanta. Det går naturligtvis långsammare - men när det handlar om trädgård behöver man ju inte ha så bråttom.

(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.