Hoppa till huvudinnehåll

Pressa växter

Pressade blommor kan användas till mycket - till exempel till dekorativa bokmärken, vykort eller tavlor. Tomas Lindén byggde en växtpress i trä i verkstaden på Strömsö, och Ann-Louise Strengell tog den i användning.

Dekoration med pressad växt

Plocka blommor
Det här behöver du:

  Växtpress eller telefonkatalog + stenar som tyngder

  Sax

  Läskpapper
  Växter

Läskpapper hittar du i bokhandlar eller hobbyaffärer.

Växtpress
Så här gör du:

1. Samla de växter du vill pressa. Pressa gärna många av varje sort så att du sedan kan välja de bästa.

2. Tejpa ihop två läskpapper med varann så att du får en dubbelvikt A3:a. Gör så många dubbelark som du tror att du behöver. Inuti dessa dubbelark placerar du dina växter.

Växter inuti dubbelarket

3. Har du en växtpress placerar du några läskpapper i botten, lägger ett av de ihoptejpade läskpappren ovanpå och placerar de växter du vill pressa inuti dubbelarket.

4. Stäng dubbelarket och placera några läskpapper ovanpå. Därefter lägger du åter ett dubbelvikt ark med växter i ovanpå läskpappren och placerar nya läskpapper ovanpå dubbelarket. Så håller du på tills du har alla växter i press.

Växter inuti dubbelarket

5. Läskpappret har som funktion att suga upp fukten som kommer ur växterna. Har du riktigt stora och köttiga växter behöver du säkert byta ut läskpapper de närmaste dagarna så att växterna inte börjar mögla.

6. Läskpappren går ypperligt att återanvända. Låt dem bara torka så går de att använda igen. Att pappren blir buckliga gör inget eftersom de ändå ska sättas i press.

Pressar med växtpress

7. Har du ingen växtpress kan du fortfarande lägga växterna i ett dubbelvikt läskpappersark, sticka in det i telefonkatalogen och placera några stenar ovanpå som tyngd.

8. Uppbevara växtpressen på ett varmt och torrt ställe och ta fram den när du ska börja använda dina växter.

Tips!

Skriv namnet på växterna i ena hörnet på det dubbelvikta arket så att du kommer ihåg vad du plockade för växter. I pressen kan växterna eventuellt mista färg eller form så att det kan vara svårt att identifiera dem. Använd blyerts så att du lätt kan sudda ut ifall du vill pressa flera gånger.

(Expert: Ann-Louise Strengell)

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.