Hoppa till huvudinnehåll

Koloniträdgård i Brunakärr

Babo och Elisabeth i koloniträdgården

Brunakärr ligger i centrala Helsingfors. Där har Babo Rännäri sin kolonilott tillsammans med 114 andra Helsingforsbor.

Med spårvagn tar man sig lätt till BrunakärrI Helsingfors finns nio olika koloniträdgårdsområden. Den i Brunakärr, som är den äldsta kvarvarande fungerande koloniträdgården i Finland, grundlades 1918 av Ebba Tallgren. Meningen var att arbetare i staden kunde få odla nyttoväxter och grönsaker på egen mark, samt att få en sund sysselsättning som jämvikt till stadens brus.
Filosofin med koloniträdgårdarna är den samma i dag även om de flesta njuter av att odla och dekorera sina trädgårdar med blommor och prydnadssaker.

Babo med bok i trädgårdsstolenBabo tycker mest om att vända komposten och ta det lugnt. Och är man inbiten stadsbo är det tryggt att veta att man kan ta spårvagnen hem om det börjar regna eller att det finns ett hamburgerställe strax utanför ifall man blir hungrig mitt i natten.

Men det mest exklusiva med en koloniträdgård är att man kan dricka sitt morgonkaffe på sin egen veranda och känna gräset kittla under fötterna - även om man bor mitt i storstan.

Dekoration på stugväggen

(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria