Hoppa till huvudinnehåll

Tränsa flaskor

Henrik Huldén, f d Strömsömedarbetare och nuvarande kulturchef på Hanaholmens kulturcentrum, gästade Strömsö och passade på att visa hur man tränsar flaskor, d v s klär en flaska eller något annat med lina. Att klä en flaska med tågvirke är ett roligt sätt att kombinera nytta med nöje: flaskan blir både snygg och mer oöm.

Det här behöver du:

- För en enlitersflaska behövs 12-15 meter 6 mm lina, lite mer om linan är tunnare, lite mindre om man använder 8 mm.

Linan får gärna vara lite grov i ytan. Hampa eller bomull är skönt att hålla i. Men kom ihåg att ljus bomull lätt blir smutsig och att tvätta den tränsade flaskan är nästan omöjligt. Syntetiska linor är lättare att hantera, men den blanka ytan är inte lika skön.

Så här gör du:

Man börjar med en rännsnara, där öglan gärna får vara splitsad så att den smalnar av jämnt (att splitsa betyder att foga ihop två rep- eller linändar genom att fläta.) En knut blir ful och ohanterlig; kan man inte splitsa ska man sy eller "bänsla", d.v.s surra ihop öglan med tråd.

Rännsnaran läggs löst om flaskhalsen. Sedan gör man 10-20 törnar (maskor) i den första snaran. Därefter börjar man lägga törnarna i de "bukter" som bildas mellan törnarna i föregående varv. Man kan använda en märlspik, en penna eller något annat kilformat som man kör in underifrån för att öppna bukterna så man får in ändan på linan. Så fortsätter man ner över flaskans axlar. När man har gjort ett par varv ner över flaskans raka kropp känner man att det hela börjar sitta på plats. Fram tills dess har arbetet bara glidit hit och dit längs flaskhalsen.

En långhalsad flaska kräver att man gör färre törnar på rännsnaran, och sedan "ökar" man vid axlarna genom att lägga två törnar i varje eller varannan bukt.

Om linan tar slut och man måste skarva är det bäst att sy ihop den nya linan ända mot ända med den gamla. På så sätt blir det ingen förtjockning. Sedan får man fixa till det så att skarven ligger inne i arbetet och inte allra ytterst.

När man når flaskbottnen spänner man till ännu mer, och så börjar man hoppa över bukter för att dra ihop det hela. Sist slår man en knop i arbetet; dubbelt halvslag fungerar bra.

En dekorativ avslutning är en så kallad valknop på flaskhalsen. Valknopen finns beskriven i alla knopböcker. Knopen ser svår ut, men är lätt att göra. Den riktigt intresserade tillverkar ett handtag i reparbete, men det börjar höra till den högre skolan.

Slagen eller flätad lina?

Slagen (tvinnad) lina är vacker men problematisk vid tränsning, eftersom den tvinnar upp sej och blir vriden något ofantligt. Det beror på att slagningen vrider hela linan när man drar den igenom de trånga maskorna. Fördelen med en slagen lina är att den kan splitsas, och både startöglan och eventuella skarvar blir snyggare.

Flätad lina är kanske bäst att börja med. Då får man helt enkelt sy ihop den första öglan i stället för att splitsa. Det finns till exempel. s.k. flagglina i billig, gulaktig bomull, som ger ett snyggt resultat. Se upp för linor med en hal kärna ("kalv") och en grov väv utanpå. De blir svårhanterliga i den här behandlingen. (Ett tips: vrid hårt på den flätade linan i butiken - blir den omedelbart fyrkantig i genomskärning är det inte bra, eftersom det blir mycket vridning under tränsningsarbetet.

Rännsnara1Rännsnara2Rännsnara3 Flätning vid bottnen Flätning vid bottnen Valknop Öppna bukterna med en märlspik Tränsad flaska Trä snöret genom de öppnade bukterna

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.