Hoppa till huvudinnehåll

Knivslida

Polera lädret med falsben

Tomas tillverkade en egen puukko (kniv) åt sig i Strömsöverkstaden. Nu ska kniven få en knivslida. Den tillverkar Tomas av rårandsläder, som han sedan ytbehandlar med narvsvärta.

Det här behöver du:
Rita modell till knivslidan på papper

Material:

 • Rårandsläder
 • Vegetabilgarvat läder
 • Vaxad lintråd eller falsk sentråd
 • Narvsvärta
 • Läst

Verktyg:

 • Kniv
 • Syl
 • (Sporre)
 • Nålarv
 • Håltång för läder
 • Falsben

Klipp ut mönstret och överför till vått läderSå här gör du:1. Tillverka en läst där skaftdelen liknar din kniv så mycket som möjligt. Lästens "bladdel" får vara lite tjockare än knivens blad. Den kan dessutom ha en rygg eller någon annan dekoration som sedan överförs till slidan. Alternativt kan du placera en läderbit på bladet till din kniv, tejpa runt och använda kniven som modell för slidan.
2. Mät omkretsen kring din kniv med t.ex. 15 mm:s avstånd.

Skär ut modellen i lädret med kniven vinklad inåt
3. Överför måtten på papper.
4. Lägg till ungefär 5 mm söms- och krympmån och rita konturlinjerna.
5. Klipp ut mönstret och överför till vått läder.6. Skär ut lädret med kniven vinklad inåt.
7. Märk ut var syhålen skall komma, cirka 2 mm från kanten med 3-4 mm:s avstånd.

Karva bort lite läder från spetsenGör syhål i lädret med syl8. Gör hål med syl eller liknande, så att hålen kommer ut mitt i råranden på lädrets sida. Kolla att antalet hål blir lika många på båda sidor.
9. Karva (skärfla) bort läder från lädrets ojämna sida längst ut i spetsen (ca 4-5 cm upp).

Skomakarsöm10. Sy skomakarsöm (se bilden). Du behöver falsk sentråd, vaxad lintråd eller liknande.

11. Börja tre hål nerifrån. Kontrollera att tråden blir lika lång på båda nålar (du bör ha trådlängd totalt ca 5 gånger slidans längd).

Sy ihop med skomakarsöm12. Sy därefter neråt för att sedan vända och sy hela vägen upp, alltid in från höger, ut till vänster och tvärtom. Dra åt ordentligt mellan stygnen. Kolla med jämna mellanrum att slidan passar på lästen och att sömmen kommer rakt baktill på slidan.

13. När du kommit ända upp sy ner tre hål, för in tråden i slidan och fäst den med en knut.

Planera bältfästet till din slida

Gör tre hål på vardera sida om sömmen på knivslidan14. Planera ett bältfäste till din slida. Använd ca 3 mm tjockt vegetabilgarvat läder.
15. Den nedre delen på fästet skall ha två ben som sticks in i 6 hål på slidan (tre på vardera sida om sömmen) och hamras fast med träklubba. När lädret torkar hålls det på plats.16. Tryck in lästen ordentligt i slidan. Det kan vara bra att vira in lästen i ett tunt lager färskfolie först för att den skall lossna efter torkningen.

Två ben i bältfästet sticks in i 6 hål på slidan17. Medan slidan torkar runt lästen kan du dekorera slidan genom att "flytta" på det råa lädret. Använd falsben, äkta eller plast, och tryck lädret framåt dit du vill ha det. I ett visst skede av torkningen går det lätt att flytta lädret, så passa på! Kontrollera också att din kniv passar i slidan. Är slidan för liten kan du forma om kniven eller tänja på lädret; är slidan för stor måste du komprimera lädret runt mynningen.
18. Ytbehandla lädret med narvsvärta.

Ytbehandla lädret med narvsvärtaDekorera genom att flytta på det råa lädret
19. Fortsätt att komprimera/polera lädret med falsben, det blir bara bättre och bättre ju mer du jobbar.20. Skydda din knivslida med läderfett, och polera ibland, liksom skorna...

Tips:
Knivtillverkning är ett av de få slöjdområden som det finns litteratur kring. Här en lista på böcker samt tips på bra hemsidor:
Knivmakarens ABC Mikael Hansen 1998 ISBN 91-7586-543-2
Knivar Bo Bergman
Knivslidor Bo Bergman
Knivar på mitt sätt Bo Bergman
Från kniv till slida med pautat motiv Knut Dahl

» www.brisa.fi
» www.puukkosivut.net

(Expert: Tomas Lindén)

Nyligen publicerat - Bygga och bo