Hoppa till huvudinnehåll

Japaninspirerade trädgårdsrutor

Japanska rutor

När sommarblommorna blommat ut i trädgårdens odlingsrutor finns ännu tid och möjlighet att att utnyttja rutorna för höstlig ögonfröjd.

Också i Strömsöträdgården gapar två odlingsrutor tomma och svarta. Trädgårdsexperten Christine Bonn bestämmer sig för att ta rutorna i bruk. Hon låter sig inspireras av japansk trädgårdskonst och satsar i huvudsak på sten. Nyckelorden är enkla former och enkla material, d v s material som är rena både till form och färg, gärna i mjuka naturfärger, men också enkla att få tag på.

-Chrisse Bonn-

Ritning till japaninspirerade trädgårdsrutor
Till de två rutorna på Strömsö använder Christine och Susanna markväv som underlag, gult och vitt dekorationsgrus för trädgårdar (gul kvarts och vit gabbro), engelsk sjösten, några större naturstenar som gärna får vara mossbelupna, vass, fräken, konservburkar, mossa, glasbollar och ljuslyktor. Allt går att få tag i på stormarknader, i blomsteraffärer eller ute i naturen. Mossa får man numera till och med beställa på postorder. (Däremot är det inte speciellt önskvärt att slita upp mossan i skogen. Mossa ur den egna gräsmattan är förstås lovligt byte.) Som fågelbad återanvänder Chrisse och Susanna Ann-Louises multifunktionella betongfat.Klicka på bilden för att skriva ut Christines plan. Filen är i pdf-format.

Ruta 1:

Christine brer utvitt grus på markväven
Stick ner vassen i konservburkarna och fyll sedan med sand
Bind ihop vassknippet med ståltråd
I den första rutan brer Christine ut en flod av vitt grus ovanpå markväven. Resten av rutan täcks med gul kvarts.
Stick först ner vassen i konservburkarna och fyll sedan på med sand så vassen står stadigt - det går lättare än om du gör tvärtom. Skaka ner sanden mellan varven.
Bind ihop vassknippet med ståltråd om det behövs. Christine och Susanna använder vass och ett torkat fräken i sina burkar, men till exempel kaveldun fungerar också utmärkt.

Ställ burkarna med vass och fräken kring en lykta i rutans ena hörn
I det motstående hörnet placeras tre vackert mossbelupna naturstenar
Den resulterande rutan kan ses som ett landskap
Ställ burkarna med vass och fräken kring en lykta i rutans ena hörn.
I det motstående hörnet placerar Christine och Susanna ut tre vackert mossbelupna naturstenar.
Den resulterande rutan kan ses som ett landskap där de vita stenarna symboliserar en flod, naturstenarna berg och vassen och lyktan dalen där människorna bor, omgivna av skyddande skog.

Ruta 2:

Den andra japaninspirerade rutan
Gult kvartsgrus och engelsk sjösten
Glasbubblor
I den andra rutan representerar fågelbadet i mitten livets källa medan mossan står för en lummig skog och lyktorna hänger ihop med människan, eldskenet och värmen från mänskligt liv, berättar Christine.
Stenarna i ramen i den andra rutan är en blandning av gult kvartsgrus och engelsk sjösten, som är en lite rundare stenvariant.
Glasbubblorna - beställda på postorder - påminner om den livsgivande vattendroppen.

Trädgård