Hoppa till huvudinnehåll

Andersudde

Huset på 700 kvadratmeter

Inredningen består mest av soffgrupper
Konst och kvadratmetrar är vad Anders och Rita Wiklöf har på sitt sommarställe i Järsö i sydspetsen av Åland.
De 700 kvadratmetrarna består mest av olika soffgrupper. Men mest behövs kvadratmetrarna för väggytans skull. Anders har nämligen en exklusiv hobby – han samlar på konst. Och det är inte vilken konst som helst. Över 100 verk hänger på väggarna, av finländska och svenska konstnärer såsom Gallen-Kallela, Elin Danielsson-Gambogi, Victor Westerholm, Carl Larsson och Ellen Thesleff för att nämna några.

Över 100 konstverk pryder väggarnaMen då paret Wiklöf vill vara riktigt ifred tar de sig längs ut i skärgården där de har en stuga utan elektricitet och rinnande vatten – ett ställe som vännen Björn Borg uppskattar. Trots det öppna landskapet finns inga paparazzi. Oljelampor och bergsbrunn är vad som gäller.

Anders Wiklöf (f. 1946) är en av Finlands rikaste män och har lyckats åstadkomma en stor förmögenhet genom skickliga finansoperationer och hårt arbete. Han växte upp i Lepplax, Österbotten dit hans far hade kommit som murarlärling från Åland. Karriären som affärsman började med att Anders sålde bilar, men numera äger han mångbranchföretaget Wiklöf Holding som har en omfattande verksamhet.

Stugan längst ute i skärgåden
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria