Hoppa till huvudinnehåll

Nyare vinländer: Chile

Chile
Chile är ett av de mest dynamiska vinländerna i hela världen. Som vinproducent har landet utvecklats otroligt mycket under de senaste 10 åren. De chilenska vinhusen strävar till hög kvalitet och varje skörd blir bättre än den förra.

Det är mycket lite variation i årgångarna när det gäller chilenska viner. Det här beror på att landet har ett jämnt klimat med ganska lite risker för vinskördarna.

Chile är faktiskt också det enda landet i världen som har undvikit den katastrofala phylloxeralusen som förstörde alla vingårdar i Europa i början av 1900-talet.

VINTERM
Kraftighet
Eftersom Chile har ett varmt klimat blir druvorna riktigt mogna och typiskt för de röda vinerna från Chile är att de är kraftiga och fylliga.

Vinodlingen i Chile är koncentrerad på ett område som sträcker sig 100 km norr och 200 km söder om huvudstaden Santiago.

Drickvärda viner under 10 euro från Chile:

Montes Sauvignon Blanc Fumé Blanc
Montes Sauvignon Blanc Fumé Blanc
Montes är ett av de mest uppskattade vinhusen i Chile. Huset har varit väldigt innovativt och har koncentrerat sig på att producera enbart toppviner. Här har vi ett mycket friskt vitvin som har lagrats lätt på ekfat för att ge vinet mångsidigare smak. Det passar bra med fiskrätter, grönsaker och sallader.
Passar bra till:
» Fetaostsallad med chevré- och tomattoast
» Mört som matfisk

Undurraga Carmenère
Undurraga Carmenère
Carmenère är Chiles egen druvsort. Druvan Carmenère troddes vara Merlot ända fram till 1980-talet då man märkte att det handlade om två olika druvor. Typiskt för Carmènere-druvan är att den är mycket fruktig och har lite kryddighet. Det här vinet är kraftigt och lätt kryddigt utan att vara för tjockt. Passar därför med kryddig mat och kötträtter.
Passar bra till:
» Kryddiga köttbullar
» Rövarstek
» Kryddstekt fläskkarré

Santa Digna Sauvignon Blanc
Santa Digna Sauvignon Blanc
Torres var den första vinproducenten som använde rostfria ståltankar i Chile. Redan på 70-talet importerade Torres ståltankar från Spanien eftersom ingen kunde tillverka sådana i Chile ännu. Det här vinet är syrligt och fräscht och har lätta toner av nyklippt gräs och grön paprika. Passar till lätta maträtter.
Passar bra till:
» Nässelsoppa och grissini

(Expert: Noora Bouix)

Nyligen publicerat - Mat och dryck