Hoppa till huvudinnehåll

Klassiska vinländer: Frankrike

Frankrike
Frankrike är det stora vinlandet med lång, högklassig vinkultur. Många av världens dyraste viner kommer från Frankrike, men det produceras också stora mängder medelmåttiga viner.

Frankrike har ett svårt klimat för vinodling. Årgångarna varierar mycket och riskerna är stora. Landet har ett mycket utvecklat klassifikationssystem som noggrant anger vilken nivå det är på vinet.

De franska vinområdena är väldigt olika och vinkulturen rikast i världen. Därför är det omöjligt att allmänt beskriva hurdana viner Frankrike producerar.

Vinerna är klart en del av den franska matkulturen, som också den är mycket rik. Samtidigt är Frankrike ett konservativt vinland som förändras långsamt.

VINTERM
Komplexitet = mångsidighet
Mångsidighet är en eftersträvansvärd egenskap i viner. Ju mångsidigare ett vin är, desto mera komplexitet har vinet och desto bättre är det. Om ett vin har många egenskaper fungerar det bättre ihop med mat; det finns helt enkelt flera element som kan passa. Dessutom är det också intressantare att dricka vinet, eftersom det dyker upp nya nyanser meda man dricker. Komplexitet beror på många olika saker, men de viktigaste faktorerna är jordmånen, vinets mognad, ålder och druvsorten. Franska viner hör till de mest mångsidiga i hela världen.

Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Alsace, Rhône och Loire är de mest kända franska vinodlingsområdena vad gäller kvalitetsviner.

Drickvärda viner under 10 euro från Frankrike:

Gentil
Gentil "Hugel"
Ett av Alsaces bästa vinhus. Detta är deras "basvin". Vitvinerna från Alsace är ofta mycket fruktiga fastän de är torra och har en blommig doft. Ett mycket mångsidigt vin som passar till många maträtter.
Passar bra till:
» Enrökt lax med tomat- och potatissallad
» Exotisk kycklinggryta
» Stuvad surkål

Beaujolais-Villages
Beaujolais-Villages"
Den nya skördens första vin kommer alltid från Beaujolais. Den tredje torsdagen i november får hela världen börja sälja det nya vinet Beaujolais Noveau. Då är det fest och fröjd i Frankrike. Georges Duboeuf är den mest kända producenten från Beaujolais. Beaujolais-Villages är ett lätt och fruktigt rödvin som bra passar även med fiskrätter.
Passar bra till:
» Fårostlasagne
» Exotisk kycklinggryta

Belleruche
Belleruche
M. Chapoutier är ett av världens mest kända vinhus och ett mycket respekterat sådant. Idag producerar vinhuset sina viner organiskt. Vinerna är mycket mångsidiga och typiska för Rhône-dalen. Belleruche är ett rätt kraftigt men samtidigt smidigt och elegant vin som passar med lite kraftigare kötträtter och ostar.
Passar bra till:
» Biff Rydberg
» Fårostlasagne

(Expert: Noora Bouix)

Nyligen publicerat - Mat och dryck