Hoppa till huvudinnehåll

Klassiska vinländer: Spanien

Spanien
Spanien är ett rödvinsland. Det produceras också bra vita viner i Spanien men landet är mera känt för sina röda viner. De spanska rödvinerna är ofta mjuka, runda, medelfylliga eller fylliga med läderaktig smak och vaniljtoner. Tempranillo är den allmännaste röda druvsorten.
Det mest kända spanska vinområdet är Rioja. Där började man göra de första kvalitetsvinerna i slutet på 1800-talet.

Spanska rödviner passar bra till biffar, grillat kött, köttgrytor, lammrätter. Vitvinerna varierar mycket.

VINTERM
Läderaktighet
I Spanien brukar rödviner lagras på ekfat ganska länge. När vinerna är unga läggs de på ekfat så att de har en medelfyllig fruktighet. Med tiden inverkar både syret och ektunnan på vinet så att fruktigheten blir svagare och i stället får vinet toner av läder, jord och också vanilj. Det är viktigt att vinet inte lagras för länge. Då kan fruktigheten torka ut helt.

Spanien har en omväxlande geografi. Därför är det möjligt att producera många olika viner i landet.

Drickvärda viner under 10 euro från Spanien:

Segura Viudas Blanco
Segura Viudas Blanco
Segura Viudas producerar viner med jämn kvalitet som är fräscha och behagliga. Det här vitvinet är lätt, syrligt och fräscht och passar speciellt bra till syrlighet i maten. Prova med citron så märks det bäst hur vinet förändras med maten.
Passar bra till:
» Blåmusselterrine
» Dill- och lökbrässerad abborre

Vallformosa Vall Reserva
Vallformosa Vall Reserva
Ett stort familjeföretag i Penedès. Huset är känt för sina mousserande viner, d v s Cava, som är Spaniens "champagne". Vallformosa Vall Reserva är ett mjukt, medelfylligt och mycket behagligt vin som är ganska lätt att kombinera med olika maträtter.
Passar bra till:
» Fårostlasagne
» Kryddiga köttbullar
» Äppelstekt lammfilé

Enate Cabernet Sauvignon-Merlot
Enate Cabernet Sauvignon-Merlot
Ett medelfylligt vin med fräsch fruktighet och toner av körsbär, röda vinbär och plommon. Ett vin som är mångsidigt och passar till lite lättare kötträtter.
Passar bra till:
» Grillad kyckling med tomatcouscous och svartpepparaioli
» Kryddiga köttbullar

(Expert: Noora Bouix)

Nyligen publicerat - Mat och dryck