Hoppa till huvudinnehåll

Udda vinländer: Ungern

Ungern
Ungern har en lång vinhistoria som man har lyckats spåra tillbaka till 1600-talet. Landet har många lokala druvsorter som bara odlas i Ungern. Ungerns mest kända vin, som samtidigt är ett av världens mest kända vin, är det söta vinet Tokaji, världens första söta vin gjort på druvor som torkat av ädelrötan, botrytis cinerea. Ungerns vinkultur upplevde en katastrofal nedgång på 1950-1960-talen på grund av kommunismen. Vingårdar slogs samman, vinerna blev alla likadana och landet tappade sin vinidentitet. Inte förrän på 1990-talet privatiserades vingårdarna igen, vinmakarna hittade sin identitet och vinkulturen började blomstra. Ungern är så känt för sitt söta Tokajivin att det är svårt för de andra ungerska vinerna att få uppmärksamhet, men det produceras också en hel del torra vita viner, som är rätt speciella, och dessutom lite röda viner i Ungern.

VINTERM
Honungsaktig
Söta viner har ofta honungsaktiga toner både i smaken och doften. Den lilla eftersökta mögelsvampen botrytis cinerea anfaller druvorna och koncentrerar deras smak till en underbar nektar som är vinvärldens gyllene honung.

I de ungerska vinodlingsområdena råder ett utpräglat inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar.

Drickvärda viner under 10 euro från Ungern:

Tokaji Furmint Dry
Tokaji Furmint Dry
Ett mycket friskt, syrligt och fräscht vin.
Passar bra till lättare fiskrätter, grönsaker och sallader.
Passar bra till:
» Mört som matfisk
» Ugnsbakade rödbetor med crème fraiche-gravad strömming

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1988
Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1988 (eller annat Tokajivin)
Ett av världens mest kända och uppskattade söta vin. Vinet görs på vindruvor som blivit påverkade av en speciell svamp, ädelrötan, som gör att vattnet avdunstar och druvorna torkar ihop. Kvar i druvorna blir sockret och alla de underbara aromerna i ett koncentrat, som dessutom har en speciell arom av ädelrötan. Vinet är ett litet underverk med aromer av honung, aprikos, persika, nötter, mandlar, lavendel, russin och mycket annat. Puttonyos-beteckningen anger sötman i vinet - ju fler puttonyos desto sötare är vinet.

(Expert: Noora Bouix)

 • Station för farligt avfall vid Toppå avfallscentral i Åbo.

  Gamla och okända material duger inte för giftfri återvinning

  Finland bra på att återvinna rent.

  Då man återvinner material är det viktigt att se till att giftiga ämnen inte följer med i kretsloppet. Händer det kan de nya produkterna bli farliga för hälsan. En lyckad återanvänning kräver att återvinningen finns i tankarna redan då en ny produkt tillverkas.

 • En polis lägger ner blommor vid Whitehall i London.

  Londonattacken: 30-årig "misstänkt" man greps i Birmingham

  Polisen utgår från att gärningsmannen ändå agerade ensam.

  Polisen har gripit en 30-årig man i staden Birmingham i Storbritannien. Mannen misstänks ha kopplingar till förberedelserna för attacken i London i onsdags. Polisen har ändå sagt att man utgår från att den man - Khalid Masood - som utförde terrorattacken i London agerade ensam.

 • Patrik Laine på isen i Winnipegs tröja.

  Bakslag för Laine i titeljakten? Kan stå över match

  Känner sig krasslig och kan missa matchen mot Vancouver.

  Patrik Laine, som tillsammans med Auston Matthews slåss om rookietitlar, kan missa Winnipegs match som spelas tidigt på måndag. Laine är krasslig, skriver Winnipeg Jets på Twitter.

 • Jubel bland CDU-anhängare i Saarland.

  Angela Merkels parti CDU stärker sina positioner i Saarland

  Socialdemokraterna (SPD) backar.

  Den tyska förbundskanslern Angela Merkels konservativa parti stärker sin position som starkaste parti i delstaten Saarland. Valet i Saarland följs med stort intresse. Det väntas ge en fingervisning om opinionen i landet inför förbundsdagsvalet i september.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

  Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

  "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

  Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

 • Ett dukat bord med vit bordduk, vit tekanna och vita koppar. Ett blommigt fat med bullar.

  Vägen till himlen går förbi en tekanna

  Den 6 februari firas Teets dag i Finland.

  Den 6 februari firar Teets Vänner i Finland Tedagen för andra året. Föreningen vill hylla den ädla drycken som har både historiska och filosofiska undertoner. Helsingfors tedistrikt sträcker sig från Rödbergen till Kronohagen.

 • Champagnekorkar på hög.

  Vilken champagne till nyårsmiddagen?

  "Hur du kombinerar mat och champagne."

  Champagne är en festlig dryck som förtjänar god mat med några påkostade ingredienser. Fisk- och skaldjursrätter fungerar alltid, men roséchampagne kan kombineras med smaker från de asiatiska köken.