Hoppa till huvudinnehåll

Udda vinländer: Ungern

Ungern
Ungern har en lång vinhistoria som man har lyckats spåra tillbaka till 1600-talet. Landet har många lokala druvsorter som bara odlas i Ungern. Ungerns mest kända vin, som samtidigt är ett av världens mest kända vin, är det söta vinet Tokaji, världens första söta vin gjort på druvor som torkat av ädelrötan, botrytis cinerea. Ungerns vinkultur upplevde en katastrofal nedgång på 1950-1960-talen på grund av kommunismen. Vingårdar slogs samman, vinerna blev alla likadana och landet tappade sin vinidentitet. Inte förrän på 1990-talet privatiserades vingårdarna igen, vinmakarna hittade sin identitet och vinkulturen började blomstra. Ungern är så känt för sitt söta Tokajivin att det är svårt för de andra ungerska vinerna att få uppmärksamhet, men det produceras också en hel del torra vita viner, som är rätt speciella, och dessutom lite röda viner i Ungern.

VINTERM
Honungsaktig
Söta viner har ofta honungsaktiga toner både i smaken och doften. Den lilla eftersökta mögelsvampen botrytis cinerea anfaller druvorna och koncentrerar deras smak till en underbar nektar som är vinvärldens gyllene honung.

I de ungerska vinodlingsområdena råder ett utpräglat inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar.

Drickvärda viner under 10 euro från Ungern:

Tokaji Furmint Dry
Tokaji Furmint Dry
Ett mycket friskt, syrligt och fräscht vin.
Passar bra till lättare fiskrätter, grönsaker och sallader.
Passar bra till:
» Mört som matfisk
» Ugnsbakade rödbetor med crème fraiche-gravad strömming

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1988
Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1988 (eller annat Tokajivin)
Ett av världens mest kända och uppskattade söta vin. Vinet görs på vindruvor som blivit påverkade av en speciell svamp, ädelrötan, som gör att vattnet avdunstar och druvorna torkar ihop. Kvar i druvorna blir sockret och alla de underbara aromerna i ett koncentrat, som dessutom har en speciell arom av ädelrötan. Vinet är ett litet underverk med aromer av honung, aprikos, persika, nötter, mandlar, lavendel, russin och mycket annat. Puttonyos-beteckningen anger sötman i vinet - ju fler puttonyos desto sötare är vinet.

(Expert: Noora Bouix)

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Nyligen publicerat - Mat och dryck