Hoppa till huvudinnehåll

Udda vinländer: Ungern

Ungern
Ungern har en lång vinhistoria som man har lyckats spåra tillbaka till 1600-talet. Landet har många lokala druvsorter som bara odlas i Ungern. Ungerns mest kända vin, som samtidigt är ett av världens mest kända vin, är det söta vinet Tokaji, världens första söta vin gjort på druvor som torkat av ädelrötan, botrytis cinerea. Ungerns vinkultur upplevde en katastrofal nedgång på 1950-1960-talen på grund av kommunismen. Vingårdar slogs samman, vinerna blev alla likadana och landet tappade sin vinidentitet. Inte förrän på 1990-talet privatiserades vingårdarna igen, vinmakarna hittade sin identitet och vinkulturen började blomstra. Ungern är så känt för sitt söta Tokajivin att det är svårt för de andra ungerska vinerna att få uppmärksamhet, men det produceras också en hel del torra vita viner, som är rätt speciella, och dessutom lite röda viner i Ungern.

VINTERM
Honungsaktig
Söta viner har ofta honungsaktiga toner både i smaken och doften. Den lilla eftersökta mögelsvampen botrytis cinerea anfaller druvorna och koncentrerar deras smak till en underbar nektar som är vinvärldens gyllene honung.

I de ungerska vinodlingsområdena råder ett utpräglat inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar.

Drickvärda viner under 10 euro från Ungern:

Tokaji Furmint Dry
Tokaji Furmint Dry
Ett mycket friskt, syrligt och fräscht vin.
Passar bra till lättare fiskrätter, grönsaker och sallader.
Passar bra till:
» Mört som matfisk
» Ugnsbakade rödbetor med crème fraiche-gravad strömming

Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1988
Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1988 (eller annat Tokajivin)
Ett av världens mest kända och uppskattade söta vin. Vinet görs på vindruvor som blivit påverkade av en speciell svamp, ädelrötan, som gör att vattnet avdunstar och druvorna torkar ihop. Kvar i druvorna blir sockret och alla de underbara aromerna i ett koncentrat, som dessutom har en speciell arom av ädelrötan. Vinet är ett litet underverk med aromer av honung, aprikos, persika, nötter, mandlar, lavendel, russin och mycket annat. Puttonyos-beteckningen anger sötman i vinet - ju fler puttonyos desto sötare är vinet.

(Expert: Noora Bouix)

 • Rakel åker med dina barn då du inte vågar

  Borgbackens attraktionsfaddrar trivs på jobbet.

  Attraktionsfaddrarna på Borgbacken följer med barn i sådana attraktioner som man kan åka ensam i om man är tillräckligt lång, och barnet är lite för kort och vill ha någon med sig.

 • Polens president godkänner inte kritiserade lagförslag

  Lagförslagen har fått tusentals polacker att protestera.

  Polens president Andrzej Duda kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem. Lagförslagen har fått tiotusentals polacker att protestera.

 • Valvira: Läkare skriver ut onödigt mycket Panacod

  Läkarna litar i allmänhet på sina patienter.

  Tillstånds- och tillsynsverket Valvira varnar för att en del läkare alltför lättvindigt skriver ut starka värkmediciner. Medicinalrådet Liisa Tolppila vid Valvira säger att polisen och apoteken brukar tipsa verket om misstänkta recept.

 • Satelliten Aalto-1 har skickat sina första fotografier

  Aalto-1 har byggts av studerande vid Aalto-universitetet.

  Ett nytt steg har tagits i finländsk rymdforskning. Satelliten Aalto-1 har skickat sina första bilder till jorden. På bilderna syns danska och norska kustregioner. Det här är den första bilden som har tagits med hjälp av en finskbyggd satellit.

Nyligen publicerat - Mat och dryck