Hoppa till huvudinnehåll

Udda vinländer: Libanon

Libanon
Från Libanon kommer ett av vinvärldens högt respekterade under: ett vin som heter Château Musar och som smakar helt unikt. Redan på 1950-talet gjordes detta speciella vin, vilket man fortsatte med också när vingårdarna låg tvärs över krigsfronterna i Libanon. Château Musar har inspirerat också andra libanesiska vinproducenter att arbeta med att höja sina viners kvalitet.

De libanesiska vinerna är ytterst intressanta till smaken och landet har en fin matkultur. I dag finns det tre internationellt respekterade vinproducenter i Libanon: Château Musar, Château Ksara och Château Keffraya.

VINTERM
Animalisk
De röda vinerna från Libanon har en unik smak. Också redan när de är unga, men speciellt i äldre årgångar, kan man hitta mycket djurförknippade aromer i vinerna, som t.ex. häst, hund, ko, lamm, lada och läder, tillsammans med fruktiga aromer som man ofta förknippar med vilt, som tranbär och enbär. Vinerna från Libanon är oftast medelfylliga, men ändå nästan alltid ganska kraftiga.

Château Musar-vinet görs i Bekaa-dalen.

Drickvärda viner under 10 euro från Libanon:

Prieure Ksara
Prieure Ksara
Ett intressant vin som har en mångsidig smak. Fruktigt med toner av plommonsylt och björnbär kombinerat med lätt kryddighet och lite tjära. Ett vin värt att smaka på.
Passar bra till:
» Kryddiga köttbullar
» Äppelstekt lammfilé

(Expert: Noora Bouix)

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

  Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

  "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

  Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

 • Ett dukat bord med vit bordduk, vit tekanna och vita koppar. Ett blommigt fat med bullar.

  Vägen till himlen går förbi en tekanna

  Den 6 februari firas Teets dag i Finland.

  Den 6 februari firar Teets Vänner i Finland Tedagen för andra året. Föreningen vill hylla den ädla drycken som har både historiska och filosofiska undertoner. Helsingfors tedistrikt sträcker sig från Rödbergen till Kronohagen.

 • Champagnekorkar på hög.

  Vilken champagne till nyårsmiddagen?

  "Hur du kombinerar mat och champagne."

  Champagne är en festlig dryck som förtjänar god mat med några påkostade ingredienser. Fisk- och skaldjursrätter fungerar alltid, men roséchampagne kan kombineras med smaker från de asiatiska köken.