Hoppa till huvudinnehåll

Udda vinländer: Finland

Finland
Finland har ett för kallt klimat för att man ska kunna odla vindruvor för vin. Druvorna blir helt enkelt inte tillräckligt mogna. Däremot görs det viner på bär i Finland, men de är oftast en aning söta.
Det görs också likörer på olika bär i Finland. Likörerna har en fin arom och behåller bärets karaktär väldigt fint.

VINTERM
Skogsbär
Finlands skogar producerar unikt rena bär som ger en distinkt och intensiv smak till allt som bären smaksätter. Äktheten i smaken kan nästan få en att inbilla sig att man själv varit i skogen och plockat bären.

Särskilt Lapplands hjortron är högt uppskattade bär.

Mesimarja-Vadelmalikööri
Mesimarja-Vadelmalikööri
En likör med fin smak av både åkerbär och hallon.
Likören är varken för söt eller tung. Passar väldigt bra som digestiv efter en bra måltid.

(Expert: Noora Bouix)

Nyligen publicerat - Mat och dryck