Hoppa till huvudinnehåll

Udda vinländer: Finland

Finland
Finland har ett för kallt klimat för att man ska kunna odla vindruvor för vin. Druvorna blir helt enkelt inte tillräckligt mogna. Däremot görs det viner på bär i Finland, men de är oftast en aning söta.
Det görs också likörer på olika bär i Finland. Likörerna har en fin arom och behåller bärets karaktär väldigt fint.

VINTERM
Skogsbär
Finlands skogar producerar unikt rena bär som ger en distinkt och intensiv smak till allt som bären smaksätter. Äktheten i smaken kan nästan få en att inbilla sig att man själv varit i skogen och plockat bären.

Särskilt Lapplands hjortron är högt uppskattade bär.

Mesimarja-Vadelmalikööri
Mesimarja-Vadelmalikööri
En likör med fin smak av både åkerbär och hallon.
Likören är varken för söt eller tung. Passar väldigt bra som digestiv efter en bra måltid.

(Expert: Noora Bouix)

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Ett dukat bord med vit bordduk, vit tekanna och vita koppar. Ett blommigt fat med bullar.

    Vägen till himlen går förbi en tekanna

    Den 6 februari firas Teets dag i Finland.

    Den 6 februari firar Teets Vänner i Finland Tedagen för andra året. Föreningen vill hylla den ädla drycken som har både historiska och filosofiska undertoner. Helsingfors tedistrikt sträcker sig från Rödbergen till Kronohagen.

  • Champagnekorkar på hög.

    Vilken champagne till nyårsmiddagen?

    "Hur du kombinerar mat och champagne."

    Champagne är en festlig dryck som förtjänar god mat med några påkostade ingredienser. Fisk- och skaldjursrätter fungerar alltid, men roséchampagne kan kombineras med smaker från de asiatiska köken.