Hoppa till huvudinnehåll

Färger och konsten att se

Hannah och Susanna testar färger

Färger är något av det första man kommer att tänka på när man talar om bildkonst. Färger är material, upplevelse, språk och uttryck.

Färgpalett
En av de mest grundläggande insikterna när man börjar måla är att färg är materia medan ljus och mörker är rymd/rum. Med andra ord (mycket förenklat): om man målar ett äpple ger man formen via färgen medan ljuset eller mörkret bestämmer placering i rummet i tavlan. (Sedan tillkommer förstås även linje, yta, form och komposition).

Färgen och formen är, så fort färg används i en bild, oskiljaktiga och förutsättningar för varandras existens. Med färger ökar möjligheterna till variation i bilden, samtidigt som det blir flera saker att hålla reda på då man skapar.

FärgcirkelFärgernas matematik:En grundläggande ordning inom färglära är färgcirkeln. Det finns olika färgcirklar. Den enklaste omfattar grundfärgerna röd, blå och gul. I färgcirkeln förekommer både kalla och varma grundfärger. Alla färger varierar dock i upplevelse beroende på i vilket förhållande de står till de andra färgerna. Blandar man färger av olika "temperatur" skapas en bruten, brunaktig färgnyans. Blandar man vitt i färgerna upplevs de som kalla, lite svart i färgblandningen ger en varm ton.

Röd, gul, grön, blå, svart och vit är de vanligaste färgerna och kallas elementärfärger. De kan delas in i kulörta (röd, gul, grön, blå) och okulörta (svart, vit) färger. Med hjälp av de kulörta elementärfärgerna kan man blanda till vilka färger man vill. Röd, gul och blå går däremot inte att blanda till. Med svart och vitt tillför man ljus och mörker i färgerna.

Komplementfärger:
Gul - lila
Blå - orange
Röd - grön
Svart - vit

Svart och vit färg är varandras motsatser, komplementfärger. Också de kulörta färgerna har sin egen motsatsfärg eller komplementfärg. Placerar man komplementfärger tillsammans i en bild ger de ett intensivt intryck. Komplementfärger används ofta som signalfärger, t.ex. på flaggor.

Färger används som symboler för olika sinnesstämningar, religiösa högtider, politiska rörelser m.m. Vi uppfattar en del färger som svala och rogivande (blå och grön), eller intensiva och varma (röd och orange) etc - detta delvis p g a fysiologiska orsaker, men också genom det kulturella arvet. Olika människor uppfattar färger på olika sätt. Om vi t.ex. skulle be tre människor välja ut färgerna solgul, rosenröd och limegrön så är det högst sannolikt att vi skulle få tre olika resultat.
Arbetet:
På Strömsö övar sig Susanna och Hannah både i förmågan att se former och att använda färger.

1. Om man inte är van att söka motiv kan det vara tacksamt att börja med något som man förutom att betrakta också kan känna på. Susanna och Hannah använder sig av allehanda småprylar som knappar, klossar, snäckor och stenar. Det handlar inte om att måla av motivet exakt utan att få idéer och inspiration till olika former.

2. Susanna och Hannah ritar fyra likadana teckningar av motivet de har valt. Sedan färglägger de teckningarna på fyra olika sätt. I den första rutan används bara svart och vitt. Ruta nummer två färgsätts i en gråskala, d v s olika blandningar av svart och vitt. Ruta nummer tre färgläggs med olika nyanser av en grundfärg, och i ruta nummer fyra kan man använda hur många färger som helst.

Poängen med denna övning är att inse att man inte alltid behöver använda precis alla färger som finns i paletten, utan att det också går att jobba med bara en eller några färger. Det kan dessutom löna sig att först öva på att använda bara några färger innan man plockar in fler i sina arbeten.

Susannas motiv
Susannas färgstudie
Susannas motiv...
...och färgstudie

Hannahs motiv
Hannahs färgstudie
Hannahs motiv...
...och färgstudie

(Expert: Hannah Kaihovirta-Rosvik)

 • Laborant fyller hinkar med flytande kväve, ser ut som skum eller vit ånga, i ett laboratorium.

  Omdebatterad personalförmån i Sverige: Frys ner dina äggceller

  Arbetstagare får generösa skatteavdrag för äggcellsfrysning.

  Att frysa ner äggceller blir vanligare i Sverige, där många arbetsgivare erbjuder det som personalförmån, genom generösa skatteavdrag. Det kan vara en räddning för många som vill få barn efter 40, men frågan är både omdebatterad och känslig.

 • Plånbok med FPA-kort och en sedel.

  Kring hälften av de berättigade har ansökt om pensionsstöd

  Långtidsarbetslösa som är över 60 år kan ansöka.

  I början av maj kunde man för första gången ansöka om pensionsstöd. Nästan hälften av de över 60 år gamla personer som har rätt till pensionsstöd har ansökt om stödet, uppger Folkpensionsanstalten.

 • En spång leder över en mossa i Västerby friluftsområde.

  Din # kan locka folk till Västnyland

  Vandringsleder är ett trumfkort för Västnyland.

  Du ser en spång gjord av lärkträd som löper över en mosse. Du ser ett vackert berg som vågorna slår mot. En fågelholk är fastsatt i en tall. Allt det här tar du bilder på och delar på sociala medier. Då hjälper du din egen hemort med marknadsföringen och det kan leda till flera invånare i Västnyland.

 • Fredric Portin

  På tv: Världscupen i Lojo avslutas med jaktstarter

  Se tävlingarna direkt på TV2 och på Arenan.

  Jaktstarter står på programmet under den sista dagen av orienteringsvärldscupen i Lojo. Tävlingarna sänds direkt i TV2 och på Arenan med referat på svenska.

Konst

Nyligen publicerat - Konst

 • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

  Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • ungdomar tittar på en tavla

  Konsttestarna låter åttondeklassarna utvärdera konst

  Nästan alla nästa årets åttor ska bli konsttestare.

  Så gott som alla Finlands åttor ska under nästa läsår testa och utvärdera två olika konstupplevelser. Fonder står för notan och konsten blir därmed tillgänglig för alla.

 • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

  Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar

  Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Ars 17 på Kiasma, pressvisning

  Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • Mosaikstenar i olika färger limmade på en stubbe.

  Mosaik på trästubbe

  Bord eller pall? Möt den användbara stubben.

  Att skapa mönster med glasbitar, skärvor eller små stenar är inget nytt, men väldigt roligt.

 • Camilla Forsén-Ströms tolkning av surrealismen.

  Magritte, moln och ett paraply

  Dröm eller verklighet?

  Ni vet den där känslan när man vaknar efter en märklig dröm? Det är en bra beskrivning av konstriktningen surrealismen.

 • Handgjord liten bok ståendes på bord.

  Personliga böcker som present

  Dags att visa lite känslor!

  Personliga gåvor är bland det bästa som finns. Ibland glömmer vi bara bort det. Nu är det dags att berätta åt dem vi tycker om varför vi gör det!

 • artotek

  Nu har Lovisa ett artotek igen

  Artoteket har öppnat i Almska gården i Lovisa.

  Stödföreningen för Lovisa konstcentrum har igen öppnat ett artotek i Almska gården i Lovisa efter en paus på ett par år. Konstnärerna är entusiastiska.

 • En juldekoration av paff och garn hänger i julgran.

  Julgranshängen av kartong och garn

  Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

  Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

 • Fönster dekorerat med ritade vita mönster och bilder.

  Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

 • Målade tegelstensböcker i fönster.

  Tegelstensromaner av tegel

  Fram med den tunga litteraturen!

  Romaner och tegel. Finns det en koppling där? Jo, tegelstensromaner. De där stora tunga böckerna som välter ens medvetande eller varför inte bokhyllan. Nu kan du, utan att författa ett endaste kapitel, göra din egen bok. Plocka fram några gamla tegelstenar och du är i gång.