Hoppa till huvudinnehåll

Färger och konsten att se

Hannah och Susanna testar färger

Färger är något av det första man kommer att tänka på när man talar om bildkonst. Färger är material, upplevelse, språk och uttryck.

Färgpalett
En av de mest grundläggande insikterna när man börjar måla är att färg är materia medan ljus och mörker är rymd/rum. Med andra ord (mycket förenklat): om man målar ett äpple ger man formen via färgen medan ljuset eller mörkret bestämmer placering i rummet i tavlan. (Sedan tillkommer förstås även linje, yta, form och komposition).

Färgen och formen är, så fort färg används i en bild, oskiljaktiga och förutsättningar för varandras existens. Med färger ökar möjligheterna till variation i bilden, samtidigt som det blir flera saker att hålla reda på då man skapar.

FärgcirkelFärgernas matematik:En grundläggande ordning inom färglära är färgcirkeln. Det finns olika färgcirklar. Den enklaste omfattar grundfärgerna röd, blå och gul. I färgcirkeln förekommer både kalla och varma grundfärger. Alla färger varierar dock i upplevelse beroende på i vilket förhållande de står till de andra färgerna. Blandar man färger av olika "temperatur" skapas en bruten, brunaktig färgnyans. Blandar man vitt i färgerna upplevs de som kalla, lite svart i färgblandningen ger en varm ton.

Röd, gul, grön, blå, svart och vit är de vanligaste färgerna och kallas elementärfärger. De kan delas in i kulörta (röd, gul, grön, blå) och okulörta (svart, vit) färger. Med hjälp av de kulörta elementärfärgerna kan man blanda till vilka färger man vill. Röd, gul och blå går däremot inte att blanda till. Med svart och vitt tillför man ljus och mörker i färgerna.

Komplementfärger:
Gul - lila
Blå - orange
Röd - grön
Svart - vit

Svart och vit färg är varandras motsatser, komplementfärger. Också de kulörta färgerna har sin egen motsatsfärg eller komplementfärg. Placerar man komplementfärger tillsammans i en bild ger de ett intensivt intryck. Komplementfärger används ofta som signalfärger, t.ex. på flaggor.

Färger används som symboler för olika sinnesstämningar, religiösa högtider, politiska rörelser m.m. Vi uppfattar en del färger som svala och rogivande (blå och grön), eller intensiva och varma (röd och orange) etc - detta delvis p g a fysiologiska orsaker, men också genom det kulturella arvet. Olika människor uppfattar färger på olika sätt. Om vi t.ex. skulle be tre människor välja ut färgerna solgul, rosenröd och limegrön så är det högst sannolikt att vi skulle få tre olika resultat.
Arbetet:
På Strömsö övar sig Susanna och Hannah både i förmågan att se former och att använda färger.

1. Om man inte är van att söka motiv kan det vara tacksamt att börja med något som man förutom att betrakta också kan känna på. Susanna och Hannah använder sig av allehanda småprylar som knappar, klossar, snäckor och stenar. Det handlar inte om att måla av motivet exakt utan att få idéer och inspiration till olika former.

2. Susanna och Hannah ritar fyra likadana teckningar av motivet de har valt. Sedan färglägger de teckningarna på fyra olika sätt. I den första rutan används bara svart och vitt. Ruta nummer två färgsätts i en gråskala, d v s olika blandningar av svart och vitt. Ruta nummer tre färgläggs med olika nyanser av en grundfärg, och i ruta nummer fyra kan man använda hur många färger som helst.

Poängen med denna övning är att inse att man inte alltid behöver använda precis alla färger som finns i paletten, utan att det också går att jobba med bara en eller några färger. Det kan dessutom löna sig att först öva på att använda bara några färger innan man plockar in fler i sina arbeten.

Susannas motiv
Susannas färgstudie
Susannas motiv...
...och färgstudie

Hannahs motiv
Hannahs färgstudie
Hannahs motiv...
...och färgstudie

(Expert: Hannah Kaihovirta-Rosvik)

Konst

Nyligen publicerat - Konst

 • Lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Måla kelimmönster i skåpet

  En överraskande insida!

  Stilrent på utsidan - färgexplosion på insidan! Genom att måla skåpdörrarnas insida i vackra kelimmönster, får du ett skåp som överraskar och som gärna står med dörrarna på vid gavel.

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Konstskolan i Borgå fick en enorm bokskatt

  Den donerade bokskatten omfattar konstens alla områden.

  1 200 konstböcker har donerats till Borgå konstskola. Rektor Leena Stolzmanns dröm är att konstskolans ateljé ska vara öppen en gång i veckan. Då kan man bläddra i böckerna.

 • Allvarligare ton på årets Art Sibbe

  Konsten och samhällsandan går hand i hand.

  Tiden vi lever i präglar också konsten. Enligt bildkonstnären Carin Bengts råder en stillsam stämning till en dov färgskala vid utställningen Art Sibbe 17 i Sibbo än tidigare år.

 • Akseli Gallen-Kallelas orosfyllda 1910-tal

  Utställning om Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal.

  Det har forskats mindre i Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal än i de två föregående årtiondena. En aktuell utställning på Tarvaspää presenterar via några centrala teman detta turbulenta decennium i hans liv och konst.

 • Teaterrecension: Blod, skit och sperma

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar exkrementteater i Berlin.

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar extremteater i Berlin. Och tyckte mycket om det han såg. Och frågar sig varför en sådan föreställning inte är tänkbar i Svenskfinland.

 • Att skiljas är att dö en smula

  Sommarlägret Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

  Konstnärerna Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute organiserar ett sommarläger i Ekenäs. Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Konsttestarna låter åttondeklassarna utvärdera konst

  Nästan alla nästa årets åttor ska bli konsttestare.

  Så gott som alla Finlands åttor ska under nästa läsår testa och utvärdera två olika konstupplevelser. Fonder står för notan och konsten blir därmed tillgänglig för alla.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!