Hoppa till huvudinnehåll

Påskägg med mönster av stearin

Påskägg i granna färger.
Påskägg i granna färger. Påskägg i granna färger. Bild: YLE/Strömsö påsk,påskägg,stearin,strömsö,ägg

Det här behöver du:

Färger för äggfärgning (pulverpåsar)
(Ättika)
Ljus
Skedar
Skålar
Hett vatten (kokande)
Blyertspenna
Knappnål
Hushållspapper
Handskar
Plastduk
Lerklump eller potatis

Så här gör du:
1. Blanda färgerna enligt beskrivningarna på påsarna; pulver + kokande vatten + ättika (ättika behövs inte till alla färger). Sätt en sked i varje skål. Om du bara har en sked som du sätter i alla färger blandas färgerna ihop.
2. Medan färgerna svalnar; blås ur äggen. Hacka ett litet hål i den ända du ska blåsa och gör ett större hål där innehållet ska komma ut. Gör ändå så små hål som möjligt eftersom de ska täppas igen sedan, vilket kan vara svårt om hålen är för stora.
3. Torka äggen rena.
4. Fäst en knappnål i ändan av en blyertspenna. Detta är ditt verktyg med vilket du gör mönster.
5. Böj en matsked och tryck ner den i en lerklump eller en rå potatis.
6. Skrapa stearin i skeden, tänd sedan ljuset och sätt ljuset under skeden så att stearinet börjar smälta. När massan blir för het (den börjar ryka) flyttar man bara på ljuslågan en stund.
7. Doppa knappnålshuvudet i den smälta stearinen och täpp till hålen.
8. Gör på samma sätt när du ska rita mönster på ägget; doppa knappnålen i stearinet och rita på ägget. Eftersom ägget nu är vitt blir det som man målar med stearin vitt.
9. Sätt ägget i ett färgbad och ös över färg med sked. Lyft upp efter en stund (längre tid i färgbadet ger starkare färg. Torka av ägget på ett papper och fortsätt rita stearinmönster.
10. Sätt i nytt färgbad, torka av och rita mera mönster. Detta kan man upprepa så många gånger man vill.
11. När man är klar smälter man försiktigt bort lite stearin i taget och torkar av med ett papper, samtidigt får man en blank och vacker yta på sitt ägg.

Tips:Om man inte vill blåsa ur äggen på traditionellt vis kan man ta en liten stjärnmejsel och ”skruva” hål i båda ändarna av ägget. Ta därefter en liten spruta och blås in luft i ägget.
(Expert: Ann-Louise Strengell)

Blanda färgerna Hacka hål i äggets båda ändor Blås ur äggen Fäst en knappnål i ändan av blyertspenna Smält stearinet i skeden Rita mönster på ägget Sätt i nytt färgbad Rita mönster på ägget

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.