Hoppa till huvudinnehåll

Påskägg med mönster av stearin

Påskägg i granna färger.
Påskägg i granna färger. Påskägg i granna färger. Bild: YLE/Strömsö stearin

Det här behöver du:

Färger för äggfärgning (pulverpåsar)
(Ättika)
Ljus
Skedar
Skålar
Hett vatten (kokande)
Blyertspenna
Knappnål
Hushållspapper
Handskar
Plastduk
Lerklump eller potatis

Så här gör du:
1. Blanda färgerna enligt beskrivningarna på påsarna; pulver + kokande vatten + ättika (ättika behövs inte till alla färger). Sätt en sked i varje skål. Om du bara har en sked som du sätter i alla färger blandas färgerna ihop.
2. Medan färgerna svalnar; blås ur äggen. Hacka ett litet hål i den ända du ska blåsa och gör ett större hål där innehållet ska komma ut. Gör ändå så små hål som möjligt eftersom de ska täppas igen sedan, vilket kan vara svårt om hålen är för stora.
3. Torka äggen rena.
4. Fäst en knappnål i ändan av en blyertspenna. Detta är ditt verktyg med vilket du gör mönster.
5. Böj en matsked och tryck ner den i en lerklump eller en rå potatis.
6. Skrapa stearin i skeden, tänd sedan ljuset och sätt ljuset under skeden så att stearinet börjar smälta. När massan blir för het (den börjar ryka) flyttar man bara på ljuslågan en stund.
7. Doppa knappnålshuvudet i den smälta stearinen och täpp till hålen.
8. Gör på samma sätt när du ska rita mönster på ägget; doppa knappnålen i stearinet och rita på ägget. Eftersom ägget nu är vitt blir det som man målar med stearin vitt.
9. Sätt ägget i ett färgbad och ös över färg med sked. Lyft upp efter en stund (längre tid i färgbadet ger starkare färg. Torka av ägget på ett papper och fortsätt rita stearinmönster.
10. Sätt i nytt färgbad, torka av och rita mera mönster. Detta kan man upprepa så många gånger man vill.
11. När man är klar smälter man försiktigt bort lite stearin i taget och torkar av med ett papper, samtidigt får man en blank och vacker yta på sitt ägg.

Tips:Om man inte vill blåsa ur äggen på traditionellt vis kan man ta en liten stjärnmejsel och ”skruva” hål i båda ändarna av ägget. Ta därefter en liten spruta och blås in luft i ägget.
(Expert: Ann-Louise Strengell)

Blanda färgerna Hacka hål i äggets båda ändor Blås ur äggen Fäst en knappnål i ändan av blyertspenna Smält stearinet i skeden Rita mönster på ägget Sätt i nytt färgbad Rita mönster på ägget

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.