Hoppa till huvudinnehåll

Landskap och perspektiv

Den färdiga landskapsmålningen

Landskap är populära motiv i inredningskonst. Det är härligt att titta ut genom ett "fönster" mot ett landskap, som tar dig ur vardagen för en liten stund. Det vi ser i en landskapsmålning är egentligen det vi föreställer oss att vi kunde uppleva om vi steg in i målningen.
Fotot som Susanna och Hannah utgick ifrån
Vårt tredimensionella seende påverkas mycket av känselsinnet. Vi förknippar den visuella upplevelsen med uppfattningar vi skapar oss om vår omgivning genom beröring och orienteringsförmåga.
Perspektiv handlar om att skapa upplevelsen av djup eller rum i en bild. Konstnärer har länge utvecklat olika tekniker och metoder för att uttrycka en tredimensionell upplevelse i en tvådimensionell bild. Landskapsbilder är motiv där vi blir påtagligt medvetna om det tredimensionella, om rumskänslan i bilden.

Redskap och förberedelse

  grunderat papper
  ritkol
  akrylfärger

Det finns olika sätt att bli inspirerad av landskap. Det starkaste intrycket får man om man står mitt i ett landskap. Då kan man måla direkt på plats eller teckna eller fotografera skisser. Att använda bilder eller fotografier av landskap man känner igen eller som får en att längta "in i bilden" är också inspirerande motiv.

Låt en form överlappa en annan för att skapa djupKnep för känslan av djup i bilden
De enklaste knepen för rumskänsla och djup i bilder är förgrund och bakgrund samt överlappning av former i bilden:

1. Genom att låta en form överlappa en annan skapar man känslan av framför (förgrund) och bakom(bakgrund) i bilden.2. På samma sätt kan man i viss mån med olika storlek på former och linjer styra upplevelsen av djup i bild. Om man skapar en stor cirkel och en liten cirkel på pappret och placerar dem diagonalt, skapar detta en känsla av djup i bilden. Den stora cirkeln kan upplevas vara i förgrunden, medan den mindre kan upplevas som bakgrund.

Atmosfäriskt perspektivAtmosfäriskt perspektiv
3. Ett bra sätt att bli medveten om djupet i bilden är att istället för att teckna huvudmotivet först, teckna mellanrummet, helt enkelt det man uppfattar som utrymme (plats eller omgivning, "mindre viktigt") i sitt motiv.

4. Hur vi uppfattar färgernas djupverkan används också som ett hjälpmedel för att skapa djup i bilden. Blåa färgtoner och brutna färger uppfattas t.ex. ofta som bakgrund, medan intensiva, rena färger (t.ex. röd) uppfattas som närmare förgrunden i bilden.

LinjeperspektivLinjeperspektiv
5. Man kan även måla "suddigare" konturer på det som skall vara i bakgrunden, så kallat atmosfäriskt perspektiv.

6. Under renässansen utvecklades ett system som kallas linjeperspektiv, där man med hjälp av geometriskt uträknade stödlinjer skapade djupverkan i bild.

Skissa upp elementen på pappretArbetet
1. Välj en bild med ett motiv som inspirerar dig till landskapsmåleri.

2. Sätt inte som utgångspunkt att du skall avbilda motivet, utan tänk på ljud, dofter, rörelser och vad som händer utanför bilden för att komma igång. Det kan hända att du vill avbilda motivet i alla fall, men då är det ett medvetet val.
Börja med att måla helheten3. Fundera på horisonten, hur stort är vill du att rummet skall vara i målningen, milsvitt eller kommer det en mur emot med en dörr i…

4. Skissa upp element du tycker är viktiga i landskapet du skall skapa.

Susanna målar landskap och perspektiv
5. Börja med att måla helheten, "mellanrummet". Använd färgerna som antydningar till vad som komma skall. Kom ihåg: akryl torkar snabbt och man kan måla lager på lager. Från helhet till detalj.
6. Var beredd på att det i målningen kan skapas nya element som inte finns i ursprungsbilden. Tänk på att du skapar en ny tolkning av ett landskap, se om du kan använda det oförutsedda som nya intressanta element i målningen.

Tips:
Det målade landskapet är alltid konstnärens tolkning av ett motiv. Vad händer om du byter tid på dygnet (ljussättning) eller årstid i målningen?

7. Repetera knepen som hjälper till att skapa djup i bilden. Man behöver inte använda alla i samma bild. Använd dem som hjälpmedel. Konstverket blir inte sämre av att inte använda några alls.
(Expert: Hannah Kaihovirta-Rosvik)

 • Räikkönen långt efter täten på träning

  Öppnade tävlingshelgen i USA med att köra långsamt.

  Kimi Räikkönen öppnade tävlingshelgen i USA med att köra långsamt. Valtteri Bottas var trea under den första träningen, men långt efter sin stallkamrat.

 • Målfest i hockeyligan – 44 mål på fem matcher

  Värst för Ilvesmålvakten – släppte in åtta mål i derbyt.

  Det var inte målvakternas afton i Hockeyfinland. Allra värst hade Ilveskeepern Markus Ruusu det. Han släppte in åtta puckar när laget rasade ihop i derbyt mot Tappara.

 • Kompositören Toni Edelmann är död

  Edelmann blev 71 år gammal.

  Kompositören Toni Edelmann har gått bort, 71 år gammal. Edelmann komponerade musik för film, tv, hörspel och teater, och skapade också balett-, kammaropera- och körverk.

Konst

Nyligen publicerat - Konst

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Konstskolan i Borgå fick en enorm bokskatt

  Den donerade bokskatten omfattar konstens alla områden.

  1 200 konstböcker har donerats till Borgå konstskola. Rektor Leena Stolzmanns dröm är att konstskolans ateljé ska vara öppen en gång i veckan. Då kan man bläddra i böckerna.

 • Allvarligare ton på årets Art Sibbe

  Konsten och samhällsandan går hand i hand.

  Tiden vi lever i präglar också konsten. Enligt bildkonstnären Carin Bengts råder en stillsam stämning till en dov färgskala vid utställningen Art Sibbe 17 i Sibbo än tidigare år.

 • Akseli Gallen-Kallelas orosfyllda 1910-tal

  Utställning om Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal.

  Det har forskats mindre i Akseli Gallen-Kallelas 1910-tal än i de två föregående årtiondena. En aktuell utställning på Tarvaspää presenterar via några centrala teman detta turbulenta decennium i hans liv och konst.

 • Teaterrecension: Blod, skit och sperma

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar exkrementteater i Berlin.

  Peter Lüttge överlevde 12 timmar extremteater i Berlin. Och tyckte mycket om det han såg. Och frågar sig varför en sådan föreställning inte är tänkbar i Svenskfinland.

 • Att skiljas är att dö en smula

  Sommarlägret Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

  Konstnärerna Dafna Maimon och Ethan Hayes-Chute organiserar ett sommarläger i Ekenäs. Camp Solong lär ut konsten att skiljas.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Konsttestarna låter åttondeklassarna utvärdera konst

  Nästan alla nästa årets åttor ska bli konsttestare.

  Så gott som alla Finlands åttor ska under nästa läsår testa och utvärdera två olika konstupplevelser. Fonder står för notan och konsten blir därmed tillgänglig för alla.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Digikonst och internet på ARS17

  ARS17, utställningen för nutidskonst är här igen .

  ARS, utställningen eller kavalkaden för nutidskonst, är tillbaka på Kiasma efter sex års väntan. Temat på ARS17 år digital konst och med den samtida konstens medel inbjuds åskådaren på en resa genom den digitala nutiden och framtiden.

 • En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.