Hoppa till huvudinnehåll

Landskap och perspektiv

Den färdiga landskapsmålningen

Landskap är populära motiv i inredningskonst. Det är härligt att titta ut genom ett "fönster" mot ett landskap, som tar dig ur vardagen för en liten stund. Det vi ser i en landskapsmålning är egentligen det vi föreställer oss att vi kunde uppleva om vi steg in i målningen.
Fotot som Susanna och Hannah utgick ifrån
Vårt tredimensionella seende påverkas mycket av känselsinnet. Vi förknippar den visuella upplevelsen med uppfattningar vi skapar oss om vår omgivning genom beröring och orienteringsförmåga.
Perspektiv handlar om att skapa upplevelsen av djup eller rum i en bild. Konstnärer har länge utvecklat olika tekniker och metoder för att uttrycka en tredimensionell upplevelse i en tvådimensionell bild. Landskapsbilder är motiv där vi blir påtagligt medvetna om det tredimensionella, om rumskänslan i bilden.

Redskap och förberedelse

  grunderat papper
  ritkol
  akrylfärger

Det finns olika sätt att bli inspirerad av landskap. Det starkaste intrycket får man om man står mitt i ett landskap. Då kan man måla direkt på plats eller teckna eller fotografera skisser. Att använda bilder eller fotografier av landskap man känner igen eller som får en att längta "in i bilden" är också inspirerande motiv.

Låt en form överlappa en annan för att skapa djupKnep för känslan av djup i bilden
De enklaste knepen för rumskänsla och djup i bilder är förgrund och bakgrund samt överlappning av former i bilden:

1. Genom att låta en form överlappa en annan skapar man känslan av framför (förgrund) och bakom(bakgrund) i bilden.2. På samma sätt kan man i viss mån med olika storlek på former och linjer styra upplevelsen av djup i bild. Om man skapar en stor cirkel och en liten cirkel på pappret och placerar dem diagonalt, skapar detta en känsla av djup i bilden. Den stora cirkeln kan upplevas vara i förgrunden, medan den mindre kan upplevas som bakgrund.

Atmosfäriskt perspektivAtmosfäriskt perspektiv
3. Ett bra sätt att bli medveten om djupet i bilden är att istället för att teckna huvudmotivet först, teckna mellanrummet, helt enkelt det man uppfattar som utrymme (plats eller omgivning, "mindre viktigt") i sitt motiv.

4. Hur vi uppfattar färgernas djupverkan används också som ett hjälpmedel för att skapa djup i bilden. Blåa färgtoner och brutna färger uppfattas t.ex. ofta som bakgrund, medan intensiva, rena färger (t.ex. röd) uppfattas som närmare förgrunden i bilden.

LinjeperspektivLinjeperspektiv
5. Man kan även måla "suddigare" konturer på det som skall vara i bakgrunden, så kallat atmosfäriskt perspektiv.

6. Under renässansen utvecklades ett system som kallas linjeperspektiv, där man med hjälp av geometriskt uträknade stödlinjer skapade djupverkan i bild.

Skissa upp elementen på pappretArbetet
1. Välj en bild med ett motiv som inspirerar dig till landskapsmåleri.

2. Sätt inte som utgångspunkt att du skall avbilda motivet, utan tänk på ljud, dofter, rörelser och vad som händer utanför bilden för att komma igång. Det kan hända att du vill avbilda motivet i alla fall, men då är det ett medvetet val.
Börja med att måla helheten3. Fundera på horisonten, hur stort är vill du att rummet skall vara i målningen, milsvitt eller kommer det en mur emot med en dörr i…

4. Skissa upp element du tycker är viktiga i landskapet du skall skapa.

Susanna målar landskap och perspektiv
5. Börja med att måla helheten, "mellanrummet". Använd färgerna som antydningar till vad som komma skall. Kom ihåg: akryl torkar snabbt och man kan måla lager på lager. Från helhet till detalj.
6. Var beredd på att det i målningen kan skapas nya element som inte finns i ursprungsbilden. Tänk på att du skapar en ny tolkning av ett landskap, se om du kan använda det oförutsedda som nya intressanta element i målningen.

Tips:
Det målade landskapet är alltid konstnärens tolkning av ett motiv. Vad händer om du byter tid på dygnet (ljussättning) eller årstid i målningen?

7. Repetera knepen som hjälper till att skapa djup i bilden. Man behöver inte använda alla i samma bild. Använd dem som hjälpmedel. Konstverket blir inte sämre av att inte använda några alls.
(Expert: Hannah Kaihovirta-Rosvik)

 • Jordbrukaren Rob Warnock vill lämna EU medan hans pappa Jim Wornack gärna skulle stanna kvar.

  Brittiska bönder är oroliga för framtiden

  Brexit kan betyda hårda tider för bönderna.

  Brexit närmar sig med stormsteg. På onsdag kommer Storbritanniens premiärminister Theresa May att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget och därmed formellt meddela att landet lämnar EU. En yrkesgrupp som riskerar drabbas hårt är jordbrukarna. Utan EU-stöd kan det bli ekonomiskt svårt och många bönder är oroliga för framtiden.

 • Annegret Kramp-Karrenbauer

  Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

  Klar seger för Merkels kristdemokrater.

  Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

 • Kerttu Niskanen.

  Kerttu Niskanen byter tränare: Pekka Vähäsöyrinki ny lots

  "Att vi bor på samma ort möjliggör bra och tätt samarbete".

  Skidåkaren Kerttu Niskanen presenterade en ny tränare på Instagram på söndag. Det här är en av de största förändringarna inför den kommande träningssäsongen, skriver Niskanen på Instagram.

 • Den förre premiärministern Boiko Borisevs parti Gerb leder knappt i opinionsmätningar

  EU-vänlig linje går mot seger i Bulgarien

  Det här var det tredje parlamentsvalet inom fyra år.

  Regeringspartiet Gerb ser ut att segra i parlamentsvalet i Bulgarien. Valet betraktas som ett linjeval mellan EU och Ryssland. Gerb stöder EU:s sanktioner mot Ryssland medan socialisterna vill häva dem.

Konst

Nyligen publicerat - Konst

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • Mosaikstenar i olika färger limmade på en stubbe.

  Mosaik på trästubbe

  Bord eller pall? Möt den användbara stubben.

  Att skapa mönster med glasbitar, skärvor eller små stenar är inget nytt, men väldigt roligt.

 • Camilla Forsén-Ströms tolkning av surrealismen.

  Magritte, moln och ett paraply

  Dröm eller verklighet?

  Ni vet den där känslan när man vaknar efter en märklig dröm? Det är en bra beskrivning av konstriktningen surrealismen.

 • Handgjord liten bok ståendes på bord.

  Personliga böcker som present

  Dags att visa lite känslor!

  Personliga gåvor är bland det bästa som finns. Ibland glömmer vi bara bort det. Nu är det dags att berätta åt dem vi tycker om varför vi gör det!