Hoppa till huvudinnehåll

Odla i låda: Pelargonsticklingar

Ett gammalt fönster, en hög bräder och några störar förvandlades i Tomas skickliga händer till ett charmigt drivhusbord. Chrisse tog bordet i bruk för sina pelargonsticklingar.

Drivhusbordet

Chrisse planterar sina sticklingar i krukor som hon sedan ställer in i drivhusbordet, men det går också att odla direkt i lådan. Då gäller det att först täcka insidan av lådan med plast. Stick hål i plastet så extra vatten kan rinna ur lådan! Strö först på ett dräneringslager med lecakulor; sedan kan du fortsätta med ett 8-10 cm tjockt lager jord och avsluta med ett tunt lager såjord.

Pelargoner
Pelargoner växer vilt främst i Sydafrika. De tål torka eftersom de har svällande ovan- och underjordiska stammar som lagrar vatten under torkperioder. Däremot tycker pelargoner inte om att stå våta om fötterna. Från att ha varit en omtyckt mormorsblomma i gamla trähus med vedeldning där pelargonerna fick den naturliga svala vinterperioden (i naturtillstånd lever de i klimat med heta somrar och svala, torra vintrar) har de flyttat utomhus sommartid och ner i källarna vintertid. Pelargoner är populära och omtyckta och det är många som har drabbats av pelargonvurm, vilket inte är lika farligt som orkidéfeber, men leder till att man måste samla olika sorter av pelargoner.

Pelargoner
Om du vill ta pelargonsticklingar gäller det att med en vass sax eller kniv skära eller klippa av ca 5 cm höga skott med minst tre välutvecklade blad. Plantera sticklingarna direkt i liten kruka med porös, mager jord. Moderplantan får växa vidare; sticklingstagandet gynnar förgrening och ger en kraftig och fin planta.
Man kan också så pelargoner. Då får man sätta igång redan i februari.

Kasta inte pelargonplantorna efter sommaren utan ta vara på dem och övervintra dem svalt, frostfritt och så ljust som möjligt. Vid en temperatur på +4-6 kan pelargonerna stå helt mörkt. Vattna sparsamt så att inte jorden blir kruttorr.
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård