Hoppa till huvudinnehåll

Solitär

Solitärspelet har 32 spelknappar eller -kulor, utplacerade som ett kors på ett bräde. I mitten finns en tom plats. Man äter genom att hoppa över en kula med en annan, och spelaren har vunnit när det bara finns en kula kvar - allra helst i mitten av spelbrädet.

Det sägs att solitär uppfanns av en fransk fånge på 1700-talet, men det finns faktiskt en tavla från 1698 som föreställer en prinsessa med ett solitärspel bredvid sig. Exakt när och av vem spelet uppfanns är det med andra nog ingen som vet med säkerhet.Spela solitär på datorn
Spela solitär!Du kan också spela solitär vid din dator! Klicka på bilden och testa engelsk solitär eller någon av de andra solitärvarianterna.Fransk solitärEngelsk solitär
Det finns många olika varianter av solitär. Tomas gör en engelsk-fransk kombination. I engelsk solitär är de 32 kulorna utplacerade som ett kors. Med fyra extra gropar och spelkulor blir solitären fransk - så här:


Rita ut designenRita ut rutfältenBorra hål för glaskulorna


Det är fritt fram att designa solitärspelet hur du vill. Tomas spel blir en hund - som i hundväder, då det passar extra bra att spela solitär...
SandpappraMåla i önskad färgSpela solitär


Sandpappra, måla och spela!

Nyligen publicerat - Bygga och bo