Hoppa till huvudinnehåll

Labyrinter som trädgårdskonst

Labyrint

I trädgården finns det rum för även annat än planteringar, till exempel konst i form av en labyrint. Ett lätt sätt att skapa en labyrint är att placera ut föremål i trädgården som bildar labyrintmönstret. Stenar, stora bollar av snö eller något annat material som man har mycket av går att använda. Bara den egna fantasin sätter gränser.

Störar på hög
Strömsölabyrinten

Chrisse och Matias gjorde en labyrint av ca. 200 störar.Förstås kan man också ersätta störarna vilka käppar som helst. Utöver störarna så klarar man sig med ett järnspett, och eventuellt en rulle rött band och en koskälla.

Gör hål i marken med järnspett

Först märker man ut det mönster man vill ha på sin labyrint – Chrisse valde en spiralform. Sedan är det bara att börja slå gropar i marken med järnspettet. Störarna placeras tätt med ca. 20 cm. mellanrum så att dom bildar väggar.

Koskälla i mitten

Chrisse och Matias band ett rött band mellan störarna för att förstärka formen av en spiral. Det röda bandet i labyrinten symboliserar kärleken. Men det finns även en äldre myt som den anknyter till, nämligen den om Ariadne och Theseus (se nedan).

Om labyrinter

Labyrinter daterar tillbaka till antiken och förknippas ofta med staden Troja. De kallas därmed ibland för Trojaborgar. Det finns två olika typer av labyrinter; Klassiska och gäckande labyrinter. Den klassiska labyrinten har bara en väg som leder både in och ut. Det samma gäller även för den gäckande labyrinten som därtill har flera irrgångar och återvändsgränder. Den stora skillnaden är alltså att man inte kan tappa bort sig i en klassisk labyrint.

Matias och Chrisse i jungfrudans
Jungfrudansen

Jungfrudansen är en uråldring tradition som daterar åtminstone tillbaka till järnåldern. Med jungfrudansen så menas en spiralformad stenlabyrint som användes i rituella lekar. Bl a användes jungfrudanser av seglare och fiskare för att få fint väder och en god fångst. De användes också av barn och ungdom för lek. Enligt en sägen så placerades en flicka i mitten av jungfrudansen och den pojke som först lyckades springa fram till henne fick dansa med henne. ”Och jungfrun hon går i dansen, med röda guldband…”

Ariadne och Theseus

Ariadne var dotter till kung Minos av Kreta. Vid Knossos på Kreta fanns det en sed att vart nionde år offra sju ynglingar och sju jungfrur till Minotauros, till hälften människa, till hälften tjur, som bodde i en gäckande labyrint.
Theseus var en av ynglingarna som skulle offras till Minotauros. Men när kungadottern Ariadne såg honom kände hon medlidande och hennes kärlek till honom väcktes. Vid labyrintens öppning gav hon honom ett svärd och ett nystan rött garn. Theseus begav sig in i labyrinten och dödade Minotauros och hittade ut igen tack vare garnet han nystat upp efter sig.
Så var kärleken fri att blomstra… Men eftersom det är frågan om en gammal grekisk myt så skall man inte fråga efter fortsättningen på deras öden utan nöja sig med det lyckliga slutet i berättelsen om Ariadne, Theseus och det röda garnet.
(Expert: Chrisse Bonn)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

  Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

  Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

 • Odla själv så vet du vad du äter

  Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

  Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

 • Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.