Hoppa till huvudinnehåll

Julkrona

Kronor av ris åldras med värdighet. Här kronan av blåbärsris 12 år senare! Ett blomsterarrangemang av blåbärsris och snittblommor på bordet i salen i Strömsö. Bild: Yle/Strömsö blomsterarrangemang,jul,Strömsö (tv-program)

Kronan av "riskorvar" är en kul grej, lätt att tillverka och användbar. Den byter skepnad efter årstid - till jul är den fylld med julblommor, i januari med tulpaner och till påsk pyntad med fjädrar och ägg.

Julkrona

Det här behöver du:

 • Metalltråd, finns i olika färger - guld, silver, koppar mm.
 • Fat eller skål
 • Ris av t.ex. blåbär, björk, gran eller vide
 • Valfria blommor som dekoration
Owe och Susanna tillverkar en julkronaBind cirka 15-20 styckenBind korvar av riset
Så här gör du:

Börja med att binda "korvar" av riset, ca 15-20 st, beroende på kronans storlek.
Lägg korvarna två och två i kors
Lägg korvarna två och två i kors och bind ihop någon centimeter från basen. Sammanfoga "korvparen" till en lång matta och bind ihop den slutligen till en krona. Stadga upp kronan inuti med några "korvar" kors och tvärs.

Placera kronan på ett fat
Gör kronor i olika storlek och färg allt enligt blommornas längd - en stor krona till amaryllisen och en mindre för tulpaner.

Dekorera kronan
Placera kronan på ett fat, fyll på vatten och stick in de blommor du valt. Nästan alla våra vanligaste julblommor kan också användas som snittblommor, t.ex. amaryllis, tulpaner, hyacinter och julstjärna.

Julkronan dekorerad med julstjärnor
Om du vill använda julstjärna som snittblomma ska du bränna snittytan över ett ljus, annars "förblöder" den!
Owe och Susanna dekorerar julkronan
(Expert: Owe Salmela)

 • Ingemo Lindroos: Om hur svensken badar bastu och vad finnen kan lära sig

  Okej att läsa tidningen och skala mandariner i svensk bastu?

  I svenska allmänna bastur får man ta ställning till nya vanor som att skala frukt eller färga håret. Det är lätt att förfasa sig som finländare, men finländaren har också något att lära sig av svensken om bastubad, skriver Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

 • "För självsäker" och "evig tvåa" - Saara Aaltos långa väg till nationalhjältinna

  Det här är berättelsen om Saara Aaltos genombrott.

  Efter att ha blivit kallad “crazy” och fått stämpeln evig tvåa i finska nöjespressen har Saara Aalto gjort succé och hittat vägen till det finska tv-folkets hjärtan. Aaltos hisnande uppträdanden i brittiska X-Factor har utmanat jantelagen och fått finländarna att tänka om. Det här är berättelsen om hennes genombrott.

 • En österbottnisk kalender som blickar hundra år bakåt

  Österbottnisk kalender 2017 följer upp fjolårets succé.

  Så här i slutet av året är det dags att se sig om efter en ny väggalmanacka. I Österbottnisk kalender 2017 tar man fasta på att Finland år 2017 fyller hundra år.

 • De vill förändra machokulturen i omklädningsrummen

  Locker room talk UF ska få bort kvinnoförtrycket.

  Svenska Shanga Aziz och Rogerio Silva vill få bort kvinnoförtrycket från killarnas omklädningsrum. Med projektet Locker room talk UF ska de lära unga killar att kärlek börjar med respekt - inte med bråk.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård