Hoppa till huvudinnehåll

Julkrona

Ett blomsterarrangemang av blåbärsris och snittblommor på bordet i salen i Strömsö.
Kronor av ris åldras med värdighet. Här kronan av blåbärsris 12 år senare! Ett blomsterarrangemang av blåbärsris och snittblommor på bordet i salen i Strömsö. Bild: Yle/Strömsö blomsterarrangemang,jul,Strömsö (tv-program)

Kronan av "riskorvar" är en kul grej, lätt att tillverka och användbar. Den byter skepnad efter årstid - till jul är den fylld med julblommor, i januari med tulpaner och till påsk pyntad med fjädrar och ägg.

Julkrona

Det här behöver du:

 • Metalltråd, finns i olika färger - guld, silver, koppar mm.
 • Fat eller skål
 • Ris av t.ex. blåbär, björk, gran eller vide
 • Valfria blommor som dekoration
Owe och Susanna tillverkar en julkronaBind cirka 15-20 styckenBind korvar av riset
Så här gör du:

Börja med att binda "korvar" av riset, ca 15-20 st, beroende på kronans storlek.
Lägg korvarna två och två i kors
Lägg korvarna två och två i kors och bind ihop någon centimeter från basen. Sammanfoga "korvparen" till en lång matta och bind ihop den slutligen till en krona. Stadga upp kronan inuti med några "korvar" kors och tvärs.

Placera kronan på ett fat
Gör kronor i olika storlek och färg allt enligt blommornas längd - en stor krona till amaryllisen och en mindre för tulpaner.

Dekorera kronan
Placera kronan på ett fat, fyll på vatten och stick in de blommor du valt. Nästan alla våra vanligaste julblommor kan också användas som snittblommor, t.ex. amaryllis, tulpaner, hyacinter och julstjärna.

Julkronan dekorerad med julstjärnor
Om du vill använda julstjärna som snittblomma ska du bränna snittytan över ett ljus, annars "förblöder" den!
Owe och Susanna dekorerar julkronan
(Expert: Owe Salmela)

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

  Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.