Hoppa till huvudinnehåll

Regeringsbyggnad stormad i Kirgizistan

Läget i Kirgizistan är ytterst spänt. Demonstranter i
huvudstaden Bisjkek har lyckats storma regeringens huvudbyggnad. President Akajev verkar ha lämnat landet och premiärministern uppges ha avgått.

Den nya och massiva demonstrationen inleddes i morse med flera tusen oppositionsanhängare som marscherade mot regeringens huvudkvarter. Vid middagstid stormades byggnaden efter att de säkerhetsstyrkor som bevakade byggnaden vikit undan. Byggnaden har tagits över helt av demonstranterna.
Kirgizistans försvars- och säkerhetsministrar rapporteras vara kvar inne i byggnaden medan övrig personal har tillåtits gå därifrån. Inne i högkvarteret finns också några av de främsta ledarna för oppositionen, däribland den före detta premiärministern Kurmanbek Bakiev. Han har utlovat nya val och upprepat oppositionens krav på president Askar Akajevs avgång.

Den kirgiziska oppositionen meddelar också att den har tagit över den nationella televisionen.

Den kirgiziska oppositionsledaren och tidigare vicepresidenten Felix Kulov fritogs också från fängelset i dag. Kulov fängslades år 2000 efter att ha anklagats för korruption. Enligt Kulovs anhängare låg politiska motiv bakom fängslandet.

OSSE föreslår ny, tillfällig regering
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har föreslagit att Kirgizistan borde få en ny, tillfällig regering. OSSE finns på plats i Bisjkek och är beredd att leda förhandlingar mellan oppositionen och president Akajev (bilden till höger). Problemet är att president Akajev verkar ha lämnat landet. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har presidenten med familj flugits iväg med helikopter.

President Akajev kontrollerade läget ännu i går

I går avskedade Kirgizistans president Askar Akajev landets inrikesminister och chefsåklagare Bakirdin Subanbekov. Politiska bedömare såg inledningsvis presidentens beslut som ett försök att blidka oppositionen, men det visade sig snabbt att den nya inrikesministern Keneshbek Dushebayev är än mer hårdför.

Dushebayev sade nämligen att regeringen har all rätt att använda fysiskt våld och vapen för att återställa ordningen i den forna sovjetrepubliken.

Det hotet blev verklighet i dag då sammandrabbningarna ledde till att flera människor skadades. Enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass har ett trettiotal människor skadats i dagens demonstrationer.


(Av Moa Mattfolk)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes