Hoppa till huvudinnehåll

Trollslända av järntråd

En trollslända i luffarslöjd som dekorerar ett klängväxtstöd för en murgröna.
En trollslända i luffarslöjd som dekorerar ett klängväxtstöd för en murgröna. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Luffarslöjd,Ståltråd,trollsländor,dekorationer,Sommarblommor,trädgård,hantverk,Gör-det-själv

Vill du plantera klängväxter i krukor kan du göra egna växtstöd av järntråd. Piffa till växtstödet med insekter i luffarslöjd.

Mall till trollslända av järntråd
Det här behöver du:

  varmförzinkad järntråd,
  tjocklek 1,6 mm, 0,9 mm och 4,0 mm
  färgad metalltråd,
  tjocklek 0,5 mm
  avbitare
  rundtång
  bultsax
  stor kruka, gärna fyrkantig
  blommor (längst ner på sidan har Catharina listat sina växtval)
  mull

Varmförzinkad järntråd i olika tjocklekar och verktyg finns att köpa i de flesta järnhandlar, färgad järntråd i hobbyaffärer.

Materialet
Så här gör du trollsländan:
1. Sländans stomme formas av 1,6 mm:s järntråd. Ta rundtången och börja med ena antennen och gör en liten snirkel längst ut på ändan. Sedan fortsätter du med vingarna på ena sidan. Kläm ihop böjarna ordentligt närmast kroppen.

Forma sländan av järntråd2. Så låter du järntråden löpa ut till bakkroppen och gör den lite längre och smalare än vingarna. Därefter görs andra sidan av sländan på samma sätt, fast spegelvänt. Med tångens skaft kan du mäta vingarna så att dom sitter symmetriskt på båda sidorna. Till sist görs den andra antennen med den lilla snirkeln längst ut. Ta av tråden med avbitaren.

Vira järntråd mellan vingarna för en rundare kropp3. För att få en rundare kropp, viras 0,9 mm:s järntråd mellan vingarna närmast mitten så att det bildas ett runt "nystan". Lämna gärna en minst 5 cm lång ända av järntråden mitt under kroppen (skall senare användas för fastsättning av sländan).

Vira bakkropp och vingar med järntråd4. När "nystanet" är färdigt fortsätter du med att vira bakkroppen, utan att kapa av tråden. Lämna en bit av stjärten längst ut ovirad, annars halkar tråden lätt av. Fortsätt in mot mitten och avsluta genom att igen lämna en ca 5 cm lång trådända kvar mitt under kroppen innan du tar av tråden med avbitaren.5. Så är det vingarnas tur. Till dem används den 0,5 cm tjocka järntråden, gärna i någon färgsprakande, läcker färg. Du kan också använda flera färger blandat eller i ränder. Låt fantasin flöda!

Vira vingarna, gärna med färgglad järntråd6. Börja vira närmast kroppen och så ut mot vingspetsen. Vingarna får gärna bli transparenta för att ge ett tunt och sirligt intryck. Lämna även här vingspetsen ovirad för att tråden inte skall halka av. När du kommer in mot mitten igen, fortsätter du med följande vinge, utan att kapa av tråden. Trollsländan är färdig när alla vingar är virade.
7. Med hjälp av trådändarna undertill kan sländan nu sättas fast t.ex. på en metallställning i ett blomsterarrangemang.

Plantera blommor, gärna i fyrkantig kruka
Så här gör du metallställningen:
1. Skaffa först en lämplig kruka, gärna fyrkantig, och fyll den med mull. Blommorna kan med fördel planteras redan i detta skede.2. Ställningens höjd kan göras t.ex. 2 ggr högre än krukan eller efter behov. Använd den 4,0 mm tjocka järntråden och gör av den 4 st lika långa stänger med samma böjda form. Till kapning av tråden behövs en bultsax.

Placera järnstång i varje hörn och vrid ihop mot mitten
3. En järnstång placeras i varje hörn av krukan och dras sedan mot varandra mitt över krukan. På varje stång bör det finnas en ca 5 cm lång bit som står rakt upp. Håll i med ena handen samtidigt som du placerar trollsländan överst och sticker in de tunna trådändarna mellan stängerna. Vira ihop alla stänger och trådändar med 0,9 mm:s järntråd.

Vrid fast trollsländan i ställningen
4. Vrid därefter trollsländan så som du vill att den skall sitta. Om du har planterat någon klätterväxt i krukan kan du låta den klättra uppför metallstängerna. Nu sitter trollsländan som pricken på i! Och ännu vackrare blir det om hela arrangemanget placeras så att solen får skina på den glänsande metalltråden!

Humla av järntråd
Dessa blommor använde vi:
Trollslända av järntråd
- rosa hortensia
- rödbladig prydnadskål
- klättercissus
- mörkblå, småblommig hängpetunia
Till de andra krukorna:
- rosa fuchsia
- orange penséer
- murgröna

- rosa margeriter
- mörklila penséer

En humla i luffarslöjd som pryder en blomrabatt.
En humla i luffarslöjd som pryder en blomrabatt. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Luffarslöjd,dekorationer,Ståltråd,Humla,trädgård,hantverk,Gör-det-själv

Av metalltråd kan du också pröva på att göra andra figurer. Catharina gjorde utöver trollsländan även en blomma och en humla på en metallpinne. Lycka till!

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård