Hoppa till huvudinnehåll

Elbastu med fukt

Familjen njuter av de fuktiga baden

Keramiska stenar ökar fuktigheten ytterligare
Den som inte gillar bastu har ofta råkat ut för en torr och het elbastu där löylyn studsar tillbaka från den tunna fuktisolerade panelen och sveder bastubadarens öronsnibbar som ånga från kokande tevatten.

Men Tommy och Monica Nyfelt i Oravais har hittat ett alternativ. De har en bastu vars luftfuktighet är 50% redan innan man värmer den och som stiger upp till 80% då man kastar löyly då den är uppvärmd. En varm bastu för dem är 60 grader.

Att sitta bekvämt hör också till bastunjutningen
Idén är att ju högre temperaturen är desto lägre är luftfuktigheten. Men dessutom har de en specialkamin som man kan ställa in luftfuktigheten på till den nivå man vill ha den. Dessutom finns det både syreintag och luftutsläpp i samma kamin. Därför känner man sig inte dåsig efteråt eftersom luften är tillräckligt syrerik.

Fredag är den traditionella bastudagen och i synnerhet pojkarna Daniel och Matias tycker att det är ett kul sätt att börja helgfirandet.

Fukten går att ställa in
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria