Hoppa till huvudinnehåll

Inipi - svettält

Thomas Yellow Hair utför inipiceremonin

Det kanske inte är uppenbart att se hur indiantält och finsk bastu hör ihop. Men faktum är att just så här föddes bastun - ur en hög med uppvärmda stenar. Sen kom vindskyddet och svettältet är ett faktum.

Stenarna värms i en öppen eld
I Finland används svettält i armen, av scouter och vildmarksvandrare, men nordamerikanernas svettält är en djupare upplevelse än drypande svett och en bra löyly. Badar man ett svettält Lakotaindianernas vis har den kroppsliga reningen en underordnad betydelse. Inipiceremonin är en religiös händelse, det första steget i en sjudelad ritual som kulminerar i soldans en gång i året.

Det som den finska bastun och Lakotaindianernas inipiceremoni har gemensamt är att det är en transportsträcka från ett tillstånd till ett annat.

Elisabeth deltar i inipiceremonin
Den finska bastun har också genom tiderna haft en stor andlig betydelse där livet brytningsskeden har fått sin början eller sitt slut. Barn har fötts, lik har tvättats, sjukdomar botats och brudar skrubbats rena. Men också idag sätter bastun punkt för en tillvaro. Oftast lämnar man arbetet bakom sig och börjar sin fritid då man badar bastu.

Thomas Yellow Hair är en Lakotaindian som har kommit till Finland för kärleks skull och traditionen bär han med sig från sitt hemland, South Dakota i USA. Han bjuder sina vänner på inipiceremoni flera gånger i året och ärren på hans bröst talar om de soldanser han har deltagit i.

En buffelskalle övervakar inipitältet
Ett annat ord för Lakota är Sioux. Ett franskt ord som betyder ”ormfolk” eftersom de levde som nomader och man såg dem ringla runt bergen då de flyttade på sig sökande efter bisonhjordar. Men de föredrar att kalla sig Lakota på sitt eget språk.

Soldansen är en stor händelse som pågår under flera dagar. Både män och kvinnor deltar och syftet med dansen kan vara tacksägelse eller att man förbereder sig för en större uppgift eller ett avsked till någon som gått bort. Lakotasoldansare är populära bland andra nordamerikanska indianfolk. Under sommarmånaderna vallfärdar folk från tex. Navaho- eller Cherokeefolket för att delta i Lakotaindianernas soldans i South Dakota.

Men inipiceremonin görs inte uteslutande I samband med soldansen. Inipiceremonin utförs året om och är en mycket levande kultur bland Lakotaindianerna. Dessutom har populariteten spridit sig även till AA-grupper och i fängelser och platser där man koncentrerar sig på en personlig förändring. Men ceremonin kan också vara mycket vardaglig. Svettältet är en plats där man kan öppna sig, tala ut och veta att samtalet blir kvar där. Då man går ut ur svettältet har man lämnat det bakom sig och kan börja på ny kula.

Lästips:
Löylyn henki – kolmen mantereen kylvyt
(Jetsonen-Pentikäinen)

Thomas Yellow Hair utför inipiceremonin
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria