Hoppa till huvudinnehåll

Vedeldad, elbastu eller jordbastu?

Seppo Leskinen och Elisabeth Morney

Frågar man Seppo Leskinen vilken bastuuppvärmning han föredrar så blir svaret: Rökbastuugn. Därefter kommer, som man säger på finska, kertalämmitteinen som god tvåa. Ska han överhuvudtaget bada bastu så ska det vara en vedeldad ugn. Men så hör han också till den internationella rökbastuklubben, som varje år utser årets bästa rökbastu och årets bästa vedeldade bastu.

Välvd ingång
Seppo menar att en vedeldad bastu gör att man känner sig fräsch och pigg efteråt, medan en elbastu har en sådan inverkan att vi känner oss trötta och dåsiga efteråt. Det här beror på att ett elaggregat som innehåller mycket metall producerar många positiva joner, medan en vedeldad bastu producerar negativa joner som har en positiv effekt på vår välbefinnande. Professor Gunnar Graeffe konstaterade på 1970-talet att luften i rökbastun innehåller flest negativa joner.

Vedeldat!
Då Seppo blir ombedd att välja ut en bra bastu som vi kan pröva så blir det Jari Ruusunens jordkällarbastu i Pyhämaa utanför Nystad. Det speciella med den är att den har en ugn som fungerar både som rökbastu och som vedeldad med skorsten (kertalämmitteinen).

Löyly - kasta bad
Jari byggde jordkällarbastun inspirerad av sin far som talade varmt om korsubastuna under kriget. De tjocka väggarna lagrade värme och gav ett behagligt bastubad. Jaris bastu har cementväggar så bastun är dessutom brandsäker. Taket är valvformat, vilket gör att konstruktionen tål jordmassornas tyngd och luften cirkulerar i bastun.

Ordförklaringar:
Kertalämmitteinen kiuas = en bastuugn som man eldar i före man badar. Elden släcks innan man går in i basturummet för att bada.
Jatkuvalämmiteinen kiuas = en bastuugn som man eldar i även medan badet pågår.
Lästips:
GRAEFFE, GunnarThe Ions in the Air in the Sauna,
Finland: Department of Physics, Tampere University of Technology, 1974.

Seppo Leskinen, Jari Ruusunen (bastuägaren) och Elisabeth badar
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria