Hoppa till huvudinnehåll

Jordbastu med bassäng

Barnen älskar bassängerna

Storfinnhova Gård i Åboland är en plats som korsordsälskare kanske känner till, för svaret på korsordsfrågan ”Vem är Jätten i Lund?” är ”FINN” – och han kommer enligt sägnen härifrån. En lite modernare variant av Finn heter Martin Andersen (bilden ovan till höger) och nu är det han som håller till på StorFinnhova Gård. Det som Martin och Jätten Finn har gemensamt är att bygga stort. Jätten Finn byggde katedralen i Lund och Martin byggde en jättebastu.

Ugnen eldas med stockar ..
Ugnen eldas med stockar ..
I ugnen finns 3000 kg sten som tar tolv timmar att värma. Bastun rymmer 26 personer och till och med skopan har jättemått. Den rymmer 3 liter vatten och det behövs för att ångan ska räcka till i den 75 kvadratmeter stora bastun.

Det som också är speciellt med bastun är att där finns både bäck och bassäng. Bäcken rinner rakt igenom bastun och mitt i bastun finns en bergsskreva som formar två bassänger som förenas med ett vattenfall. Där kan man gå och svalka sig. Riktigt svalt är vattnet inte för det värms upp då det rinner genom ett 9 meter långt kopparrör som går genom bastuugnen.

Laven har utsikt över bassängerna
Laven har utsikt över bassängerna
Dessutom är bastun brandsäker eftersom väggarna är byggda av granitblock. Taket är dock gjort av trästockar. Ett tips som Martin fick då han byggde taket var att stockarna skulle vara färska. På så sätt svettas de kåda och bildar ett naturligt brandskydd. Om det trots allt skulle börja brinna rasar taket in och det tjocka jordlagret som finns ovanpå släcker elden. Så någon större risk för skogsbrand finns inte.

Idén kom till då kompisen Erik Rudas föreslog att de skulle bygga en liten håla i skogen där några personer skulle kunna gå in och värma sig. Den här idén tilltalade Martin som genast visste platsen där den kunde byggas. Han har nämligen lekt där som barn.

Ner för trappan och simma
Ner för trappan och simma
Martin är en man som är full med idéer. Nästa bastuprojekt är redan på planeringsstadiet. Han ska bygga om ett sädesförråd i tre våningar. Bastun blir i andra våningen och gillestugan överst. Hela byggnaden placerar han i en brant sluttning och förenar översta våningen till familjen Andersens hem med en bro. På så sätt blir vägen kort både för den nybadade familjen och för bastukorven.

Stämningsfullt i bassängen
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria