Hoppa till huvudinnehåll

Bo Carpelan får Finlandiapriset

Finlandiapriset går i år till Bo Carpelan för romanen Berg. Carpelan är därmed den första författaren som får Finlandiapriset för andra gången; Carpelan belönades år 1993 för romanen Urwind.

Mottagaren av det prestigefyllda litteraturpriset utsågs i år av riksdagens talman Paavo Lipponen. Lipponen anser att Berg är litteratur av världsklass. Han berömmer också översättaren Oili Suominen som översatt boken till finska. Den finska titeln är Kesän varjot.

Lipponen bestämde sig för Carpelan redan efter att ha läst den finska versionen. Senare läste han även originalversionen och han berömmer Carpelans rika och lyriska språk och hans förmåga att se saker och uttrycka dem i skrift.

-Det olevda livet, den ouppfyllda kärleken, svårigheten
att nå en annan människa, alienationen och avståendet, de här är teman som författaren behandlar på ett utsökt finkänsligt sätt, framhåller Lipponen.

Lipponen berömmer också de övriga kandidaterna:
Elina Hirvonen med boken Että han muistaisi saman, Risto Isomäki med Sarasvbatin hiekkaa, Tuomas Kyrö med Liitto, Pirkko Saisio med Voimattomuus och Anneli Toijala med Merten takaa tulleet.

Prissumman är 26 000 euro.
(Av Rabbe Nilsson)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes