Hoppa till huvudinnehåll

Basturökt fårkött

Nils Björkman och Elisabeth vid saltkaret

Vanligtvis brukar man ju bada i en rökbastu, men ute i den österbottniska skärgården så är det vanligare att man röker kött i dem.

Fårköttet färdigt för bastun
Fårköttet färdigt för bastun
Nils Björkman och hans syster Dina Åström i Björkö har varit med och rökt fårkött ända sedan barnsben. Traditionellt har man alltid hållit sig med får ute i skägården. På våren förs de ut till holmar och skär där de sköter sig själva, äter gräs och löv och på hösten går man skallgång och samlar ihop dem.

Efter de första frostnätterna slaktar man fåren. Det måste vara tillräckligt kallt för att inte flugor och larver ska kunna göra skada. Därefter ska köttet hänga några dagar för att därefter ligga i saltbad i några dagar. Förr saltade man ordentligt men nuförtiden används mindre salt eftersom största delen av fårköttet läggs i frysen.

Klart för provsmakning
Klart för provsmakning
Dagen innan köttet ska rökas hänger Nils och Dina in köttet i bastun. Klockan 6 på morgonen börjar de elda. Köttet får hänga i röken och värmen tills temperaturen stigit till 120 grader mot eftermiddagen. Vid 16-tiden brukar köttet vara klart och då samlas släktingar och grannar för att få en munsbit.

Goda munsbitar färsktrökt fårkött
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria