Hoppa till huvudinnehåll

Domino av julklappsrester

Närbild av två dominobrickor med en tecknad bild av en glad snögubbe med hatt och kvast och en stående trumpet på sidan.
Detalj från Strömsös domino av återanvänt julklappspapper. Närbild av två dominobrickor med en tecknad bild av en glad snögubbe med hatt och kvast och en stående trumpet på sidan. Bild: Yle/Strömsö Strömsö (tv-program),Dominoes,Domino,återanvändning,återvinning,Gör-det-själv,pyssel

Allt kan återvinnas! Många sparar på vackert julklappspapper och här är ett tips på vad man kan göra med det. Ett trevligt pyssel för hela familjen att tillverka ett dominospel och sedan har man sysselsättning hela jullovet.

» Ohjeet löytyvät Olotilasta suomenkielisenä versiona

Det här behöver du:

  • Använt julklappspapper med olika figurer på
  • Enfärgat julklappspapper
  • Kartonger (gröt- och risförpackningar är utmärkta)
  • Kontaktplast
  • Sax, lim, linjal och penna

Rita spelbrickor med hjälp av en pappmall
Så här gör du:
1. Gör en modell för spelbrickan t ex 3x6cm i kartong och använd den som mall när du ritar spelbrickor. Vik upp t ex en grötförpackning och rita på insidan så ser du linjerna tydligare. Klipp ut korten. Det behövs 25-40 kort lite beroende på antalet spelare.

Limma spelkorten på ett enfärgat julklappspapper
2. Limma spelkorten på ett enfärgat julklappspapper, så att alla får samma färg på baksidan.

Hitta lämpliga motiv med sökrutan
3. Gör en sökruta i kartong genom att klippa en kvadrat ca 7x7 cm. Klipp/skär ut ett hål i kvadraten som är 3x3cm, d.v.s. lika stort som halva spelbrickan.

4. Använd sökrutan och välj ut olika figurer från några olika papper. Det behövs 7-10 olika bilder och flera med samma motiv. Rita runt inne i sökrutan och klipp ut bilderna.

Limma bilderna på spelkorten
5. Limma bilderna på spelkortens blanka sida, två olika motiv på samma kort. På ett par kort kan man ha samma bild i båda ändorna.

6. Klipp ut spelkorten.

7. Vill du att spelet ska hålla bättre så är det bäst att plasta in dem med kontaktplast.

Limma bilderna på spelkorten
Tips! Finns det material kvar? Gör då en liten ask att förvara korten i.

Dominospelet under arbete

Spelregler:

  • Blanda och dela ut korten, lika många till alla. Den yngsta börjar och lägger ett kort.
  • Nästa spelare lägger ett kort med samma motiv i ena ändan av det liggande kortet, eftersom korten har två bilder så finns det två alternativ.
  • Spelet kan växa åt två håll men man kan inte lägga ett kort bredvid ett annat, utan det ska alltid läggas efter så att spelet växer som en mask.
  • Kan man inte lägga så är det nästas tur. Den som är först utan kort har vunnit.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk