Hoppa till huvudinnehåll

Undringar om tiden efter förlossning

Jag är en flicka på sexton är som är gravid i femte månaden. Så fort jag märkte att jag var med barn talade jag om saken med min mamma och vi kom till slutsatsen att jag behåller barnet. Allt är alltså bra och jag och min pojkvän är redo att bli föräldrar, men det finns frågor som jag helst inte vill diskutera med vare sig min mamma eller min läkare (jag har nämligen läkarskräck). Frågorna gäller tiden efter förlossningen: Hur snabbt återställs menscykeln till det normala? Och när kan man ha sex igen efter att barnet fötts?

Lotta Sjöblom, barnmorska och sexualrådgivare, svarar:

Sex veckor efter att man har fött går man på eftergranskning, och efter det kan man i princip ha samlag om läkaren inte säger annat. Innan det ska man inte göra det. När det gäller mensen så varierar det väldigt mycket. Mensen påverkas ju till exempel av att man ammar. En del kan få mens efter två månader även om de ammar och för andra kan det räcka mera än ett halvt år innan de får mens. Det man måste komma ihåg är att man kan ha ägglossning även om man inte har mens, dvs man kan bli gravid. Om man undrar över saker men har läkarskräck kan man tala med hälsovårdare, de är ofta mindre skräckinjagande.

Läs också