Hoppa till huvudinnehåll

Vinterbad

Vinterbad förbättrar kyltåligheten

För en inbiten bastubadare kan det verka otroligt att man skulle vilja gå och kyla ner sig i en isvak. Trots det blir vinterbadandet allt populärare. Frågar man en vinterbadare vad man får ut av ett dopp i isvaken blir det idel lovord – inga förkylningar biter, blodcirkulationen förbättras och framför allt känns det skönt efteråt.

Fötterna är känsliga och dem lönar det sig att hålla varma
Fötterna är känsliga och dem lönar det sig att hålla varma
Pirkko Huttunen, docent vid Uleåborgs Universitet har undersökt hälsoeffekterna av vinterbadandet. Kylan påverkar kroppens stressfunktion. Kroppen minskar värmeutsläpp och ökar produktionen av hormoner. Därav infinner sig ett välbefinnande som också kan lindra värk. Många reumatiker som regelbundet vinterbadar tycker att värken lindras. Också astmapatienter kan tycka att symptomen minskar.

Turun avantouimarit ry är en av de största vinterbadarföreningarna i Finland. När man klär av sig i omklädningsrummet lämnar man namn och titel bakom sig.

Vinterbad är en härlig och uppfriskande upplevelse
Vinterbad är en härlig och uppfriskande upplevelse
Pirjo Salminen som är ordförande för föreningen vinterbadar flera gånger i veckan. Hon tycker att det är en fin samvaro i bastun. Man pratar om allt mellan himmel och jord. Bara politik och religion är förbjudna samtalsämnen. Men framför allt är det själva badandet som ger en skön känsla efteråt.

Egentligen behöver man inte gå i bastu för att få ut hälsoeffekterna av vinterbadandet. Det finns många olika sätt att kyla ner sig på. Ett gäng karlar som kallar sig Kylmärinki har startat en joggingklubb som träffas ett par gånger i veckan. De inleder sitt badande med att springa i bara badbyxor och träningsskor runt kvarteret. Det här är det många stadsbor som drar på munnen åt, men en gång var det nära att gå illa. En bilist höll på att köra i diket i rena förvåningen.

» Se också Vaksim 1958-1985 på Svenska YLE Arkivet

Lästips:
Avantoon! Avantoon!(Turun avantouimarit ry, toim. Leena Rossi)

Bastun fyller den sociala funktionen framför allt
(Expert: Elisabeth Morney)

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Nyligen publicerat - Kulturhistoria