Hoppa till huvudinnehåll

Isbastu

Isbastun utifrån

Vill man bjuda sina gäster på någonting typiskt finländskt kan man bjuda på ett bastubad. Men det här var inte tillräckligt exotiskt för vildmarksguiderna Arto och Marita Ahonen i Saarijärvi. De fick idén att göra en bastu av isblock.

Arto har också tillverkar ljuspelare av is
Ur den närbelägna sjön sågade Arto till över 100 isblock och fogade ihop dem till en fyrkantig bastu. Taket är dock av styrox för att det inte skall falla in under uppvärmningen. Bastuns inre mått är ungefär två kvadratmeter och tar cirka en halv timme att värma upp. Det här är den femte vintern paret Ahonen bygger en isbastu. Och den har visat sig hålla för ca 30 bastubad under tiden januari till mars.

Kyla och värme, mörker och ljus
Att bada i en isbastu bjuder på en sensationell upplevelse. Kyla strålar från isblocken i ryggen även om bastun annars kan bli upp till 70 grader varm. Då man kastar bad på stenarna blir imman lika tjock som i en turkisk bastu. För att bastun inte skall gå sönder tätas isblockens fogar med snösörja mellan baden. Och i mars då vårsolen börjar gassa som värst måste man skydda de yttre väggarna med en presenning.

Kontrasternas spel
(Expert: Elisabeth Morney)

Nyligen publicerat - Kulturhistoria